Před odjezdem

  • Zjistěte informace o navštívené zemi (např. na www.mzv.cz).
  • Zkontrolujte a doplňte si svoji lékárničku (dezinfekce, náplast a obvaz, léky proti bolesti, teplotě a průjmu a léky, které běžně užíváte). Nezapomeňte také na opalovací přípravky a přípravky na zklidnění spálené pokožky.
  • Pokud cestujete automobilem, ověřte platnost Vašeho řidičského průkazu a zelené karty v navštívené zemi.
  • Zkontrolujte včas platnost cestovních dokladů. Standartním cestovním dokladem je cestovní pas. V některých zemích Vám postačí pouze občanský průkaz, jinde budete potřebovat vízum. V rámci Evropské unie můžete cestovat na platný občanský průkaz do všech států. Jedná se tedy o Belgii, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francii, Irsko, Itálii, Kypr, Litvu, Lotyšsko, Lucembursko, Maltu, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko a Velká Británie. Občanský průkaz musí platit minimálně po tu dobu, kterou chcete v dané zemi strávit. Nesmí mít ustřižený roh, a to ani z důvodu změny bydliště. Cestujete-li s dětmi mladšími 15 let, musí mít buď svůj cestovní pas, nebo je musíte mít ve svém pase zapsány. Zápis v občanském průkaze nestačí. Vstupem naší země do schengenského prostoru se cestování v rámci některých států ještě zjednodušilo. Doklady s sebou samozřejmě mít musíte, ale na hranicích už vás nebudou čekat žádné kontroly. Do Schengenu patří země EU s výjimkou Bulharska, Irska, Kypru, Rumunska a Velké Británie. Další nečlenské země EU uzavřely se Schengenem dohodu, a i do nich vám tedy stačí pouze občanský průkaz. Jsou to Švýcarsko, Norsko, Island, Chorvatsko a Lichtenštejnsko.
  • V méně vyspělých zemích se vyhněte požívání vody z vodovodu a na ulici prodávaným jídlům.

K Vašemu cestovnímu pojištění

  • Vytiskněte si kartičku potvrzující sjednání cestovního pojištění, kterou jste obdrželi emailem.
  • Do telefonu si uložte kontakt na asistenční službu k vašemu cestovnímu pojištění.
  • Prostudujte si důkladně pojistné podmínky cestovního pojištění, zaměřte se na výluky. Ověřte si, zda se pojištění vztahuje na provozování všech aktivit, které zamýšlíte podnikat.

 

Publikováno
V rubrikách Nezařazené Štítky