Jak fungují stávající penzijní fondy

Jak funguje stávající systém penzijního připojištění? Penzijním fondů na účet, který Vám spravují,  posíláte peníze (vklady). Tyto peníze penzijní fond dle relativně přísně stanovených regulí investuje. Je předem stanoveno kam a jak může penzijní fond Vaše příspěvky investovat. Tato omezení byla často předmětem sporu. Bylo namítáno, že jsou natolik konzervativní, že omezují penzijní fondy výrazněji překonávat inflaci.  Oproti tomu ale představují pro klienta nulové riziko, protože každý penzijní fond je povinen garantovat nezáporné zhodnocení. Máte tedy jistotu, že co do fondu vložíte, dostanete zpátky. Nejhorší variantou tedy může být, že nevyděláte více, ale nemůžete „prodělat“ (pokud nepočítáme časovou hodnotu peněz).

Minimálně 85 % ročních výnosů penzijního fondu (toho co fond na vydělá) musí být následně rozděleno mezi klienty. Zbytek peněz může (ale nemusí) být použit na krytí nákladů penzijního fondu. Právě toto „sdílené“ hospodaření je jeden z důvodů penzijní reformy. Od nového roku budou nové penzijní fondy hospodařit odděleně a budou si moci ze zisků vzít nižší procento. Na druhou stranu již nebude garantováno nezáporné zhodnocení (tj. nebude garance vrácení alespoň vložených peněz). Ve fondech neplatíte žádné další poplatky za vedení účtu.

Penzijní připojištění je koncipováno jako dlouhodobý produkt. Proto pokud si vyberete peníze dříve než v 60.roce věku (a/nebo dříve než po 60 měsících spoření), přichází sankce. Bude Vám odebrána veškerá státní podpora a daňové zvýhodnění. Výjimkou je tzv. výsluhová penze, která Vám umožňuje po 15 letech si vybrat bez sankcí polovinu naspořených peněz.

 Vyberte si penzijní připojištění online