Stávající penzijní připojištění: Do listopadu, nebo nikdy

Pokud chcete mít stávající podmínky, musíte uzavřít smlouvu o penzijním připojištění do listopadu.  Stávající podmínky Vám tak zůstanou zachovány, jen se změní výše státní podpory. Mezi fondy již nebude možné přecházet, půjde však měnit výši úložky. A co jsou výhody stávajících podmínek?

  • Máte možnost uplatnit po 15 letech spoření výsluhovou penzi a vzít si polovinu naspořených peněz.
  • Neriskujete ztrátu, fond sice nemusí Vaše peníze zhodnotit, ale musí Vám alespoň vrátit všechny Vámi vložené peníze (to již nově nebude garantováno).

Uzavřít je nyní chytřejší

V „novém penzijním připojištění“ budou ve třetím pilíři spořit ti, kdo uzavřou smlouvu po listopadu 2012.  Do tohoto spoření ale můžete přejít i z původních fondů. Opačně to ale nejde. To znamená, že pokud nyní uzavřete smlouvu za původních podmínek, můžete se rozhodnout později, která varianta je lepší (a třeba přejít do nového spoření). Pokud smlouvu neuzavřete, staré spoření je pro Vás navždy zapovězeno.

 Vyberte si penzijní připojištění online

Co bude nového?

V „novém penzijním spoření“ se smlouva bude uzavírat s penzijní společností, která bude  nabízet doplňkové penzijní spoření. Klient zde ponese vyšší riziko a může být některý rok i ve ztrátě, ale celkově může vydělat i víc díky možné dynamičtější strategii fondu. Výsluhová penze (vybrání poloviny peněz po 15 letech) již nebude možná. Penzijní připojištění obou typů (staré i nové) lze ve fázi spoření bez problémů dědit.