Zvýšení cen povinného ručení 2013

Nový rok 2013 slibuje zdražování povinného ručení. Jako první se ke změnám, které začínají platit od února, odhodlaly nejlevnější z pojišťoven.

AXA, která je nejrychleji rostoucí pojišťovna na trhu povinného ručení zdražuje ceny v průměru o 9 %. I přes uvedené zdražení zůstává i nadále pro 50 % klientů nejlevnější variantou povinného ručení v České republice. Tuto pozici si udrží, dokud bude pokračovat v nabídce 50 % bonusu všem klientům starším 30 let, kteří nikdy nebourali.

Další pojišťovnou, která zvedá ceny, je ČSOB. Nejvíce, 8,5 %, si připlatí dvacetiletý klient bez bonusu. Průměrně zvedla ČSOB ceny povinného ručení o 3,6 %. Třicetiletému klientovi, který jezdí několik let bez nehod, zůstává cena povinného ručení zachována.

Ostatní pojišťovny budou trend zdražování pojištění odpovědnosti z provozu vozidel následovat. Porovnejte ceny a uzavřete nejlevnější povinné ručení již dnes. V roce 2012 stálo povinné ručení našeho průměrného klienta 1782 Kč, aktuálně s novými sazbami je průměrné pojistné nově uzavíraných smluv 1 950 Kč, tedy o 168 Kč více.

Zdražování povinného ručení se netýká všech klientů. Ceny povinného ručení rostou zejména nejmladším řidičům, řidičům bez doložitelného bonusu a řidičům, kteří bourají. Nejedná se tedy o zdražování plošné, ale o zdražování pro klienty, s jejichž škodným průběhem nemají pojišťovny dobré zkušenosti. Stále více se tak rozevírají nůžky ceny povinného ručení pro dobrého a špatného řidiče.

Pokud vám pojišťovna zvýšila pojistné za Váš automobil, můžete smlouvu z důvodu zvýšení ceny vypovědět. Výpověď musíte poslat do 1 měsíce od oznámení nové ceny. Srovnat ceny a uzavřít novou smlouvu povinného ručení můžete na Porovnej24.cz.