Poslancům podpora zelené energie přerostla přes hlavu, důsledek zaplatíme všichni

K 1. 1. 2013 většina dodavatelů snížila cenu silové elektřiny, přesto odběratelé zaplatí při stejné spotřebě více. Hlavním nositelem navýšení ceny je podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů, která se navýšila o 200 Kč na každou MWh na výsledných 705,4 Kč / MWh. I přes dodatečnou státní dotaci ze státního rozpočtu 11,7 miliardy Kč, došlo k navýšení o téměř 40%. Od roku 2006 se podpora zelené energie vyšplhala z 33 Kč až na 705 Kč.

Podpora OZE

Jak uvedla Vitásková, přestože zákon o podpoře obnovitelných zdrojů energie v původní, vládou schválené podobě, počítal s možností každoročně snižovat výkupní ceny elektřiny o deset procent, úřad tuto možnost nevyužíval. Toto jednání mohlo způsobit škodu za desítky miliard korun. ERÚ k podezření o možném nezákonném jednání dospěl na základě auditů, které hodnotily fungování úřadu před nástupem Vitáskové.

ERÚ kvůli zjištění dal podnět státnímu zastupitelství, aby prošetřilo, zda nebyla zneužita pravomoc úřední osoby. Podnět směřuje na neznámého pachatele. Úřad dnes také oznámil, že „nebude poskytovat další informace ani podklady, které byly předány orgánům činným v trestném řízení“.

Premiér Petr Nečas (ODS) v reakci na informaci ERÚ uvedl, že se pokusí s ministry financí a průmyslu a ve spolupráci s ERÚ najít způsob, jak utlumit vliv deformovaných cen elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové ceny elektrické energie.

Podívejte se, jak podpora zelené energie, změní vaše účty za elektřinu.