Jak získat levný plyn?

Spotřebu samozřejmě donekonečna zmenšovat nemůžete, zvlášť když plyn používáte nejen na vaření, ale i na ohřev teplé vody a na vytápění bytu nebo celého domu. Jedinou reálnou možností, jak na platbách za plyn uspořit, je změna dodavatele plynu. V závislosti na způsobu využití plynu a na velikosti vaší spotřeby to může ve výsledku znamenat snížení účtů až o tisíce korun. Jak je to možné?

Plyn


Od roku 2007 byl liberalizován trh se zemním plynem. Do konkurenčního boje o zákazníky vstoupily desítky dodavatelů plynu (od gigantů jako EON a RWE po malé alternativní dodavatele energií), kteří o ně soupeří mimo jiné cenou. A to by Vás mělo, pokud si myslíte, že za plyn platíte opravdu hodně, zajímat. Jak ale vybrat toho správného dodavatele a na co si při výběru dát pozor?

Cena plynu? Jak se vlastně stanovuje?

Tak nejdřív peníze. Ty budou asi u všech, kteří o změně dodavatele přemýšlejí, hrát rozhodující úlohu. Chcete přece levný plyn? Jeho výsledná cena se počítá z regulované fixní částky pro majitele distribuční soustavy a neregulované částky pro dodavatele. Ten si účtuje nejen cenu za své služby, ale samozřejmě za objem Vámi spotřebované komodity. Protože neregulovaná část tvoří cca 75 % výsledné ceny, poskytuje docela velký prostor pro konkurenční boj mezi dodavateli. A na něm už můžete vydělat!

V samotném výpočtu celkové ceny hraje úlohu nejen Vaše spotřeba a způsob využití plynu, ale i bydliště. Porovnání cen plynu mezi různými nabídkami je na první pohled docela složitá záležitost. Proto vám doporučujeme použít jednoduchý kalkulátor na srovnání cen plynu na Porovnej24.cz. Ten za Vás složitou operaci udělá a nabídne vám dodavatele, který Vám zajistí ten nejlevnější plyn.

Jak poznáte seriózního dodavatele?

Co by Vás mělo zajímat dál? Nemusíte se bát výměny plynoměru ani složitého papírování. To za Vás vyřídí, pokud mu dáte plnou moc, nový dodavatel, ke kterému přestoupíte. Budete chtít smlouvu na dobu určitou, nebo neurčitou?

I na tom se dá vydělat. Smlouva na dobu určitou znamená závazek, který se při vzrůstu či poklesu ceny zemního plynu může, ale samozřejmě také nemusí vyplatit.

Při hledání kvalitního dodavatele zemního plynu byste měli zohlednit i služby a servis, který firma poskytuje. Zaměřte se na to, jakým způsobem s Vámi komunikuje, zda provozuje třeba telefonickou info linku, kterou obsluhují ochotní a vyškolení pracovníci. Podává dodavatel relevantní a jasné informace o nových službách a cenách? Orientujete se dobře v jeho tarifech a nemáte pocit, že Vás zase jen někdo vodí za nos? Výborně! I to ukazuje na dodavatele plynu, který bude Váš seriózní partner.