Distribuce plynu

Cena za plyn, kterou vidíte na složenkách jako jednu částku, se skládá z platby za distribuci plynu a platby pro dodavatele. Jaký je v nich rozdíl? Obě složky byly až do roku 2007 spojené a teprve rozdělení distribuční a obchodní činnosti umožnil v obchodě s plynem konkurenci a soutěžení mezi dodavatelskými firmami.

Distribuční soustava, která do domácností a firem přivádí plyn, totiž patří pouze známým energetickým gigantům, jako jsou RWE, E.ON nebo Pražská plynárenská. Nutno říct, že cena za distribuci plynu je regulovaná a určuje jí Energetický regulační úřad (NRÚ). Je tedy pro všechny distributory pevná a nemůžete ji sami nijak ovlivnit. Na druhou stranu tvoří jen asi 20% celkové ceny, takže změny ceny za distribuci bývají v dopadu na koncového odběratele nižší. Ať už NRÚ cenu za distribuci plynu zvedá nebo snižuje.

Kde tedy ušetřit?

Ještě nám ale zbývá neregulovaná složka – platba pro dodavatele plynu. Na rozdíl od distribuce plyn dodávají nejen zmíněné energetické kolosy, ale i řada menších firem a dodavatelů alternativních. Konkurenční prostředí tlačí cenu plynu dolů, která se u různých nabídek výrazně liší. V závislosti na způsobu, jakým plyn využíváte, můžete změnou dodavatele ušetřit ročně až tisíce korun. Jak ale vybrat toho správného? V desítkách tarifů není snadné se orientovat, proto vám doporučíme kalkulačku ceny plynu, která vám během několika chvil najde toho správného dodavatele!