Co dělat při dopravní nehodě v zahraničí?

Přivolání policie. Ano nebo ne?

„Hlavně nevolat policii“ řekne si většina řidičů při snaze vyřešit nehodu vlastními silami, ale přivolat policii se spíš vyplatí. Jen tak totiž získáte jistotu, že bude vše řádně zaprotokolováno.

„Pokud budete podrobeni výslechu,
cizinec má právo na tlumočníka.“

Každá země má jiná pravidla pro přivolání policie. Pokud nepřijede, nebo se dohodnete s ostatními účastníky nehody, že policii volat nebudete, sepište „euro protokol“. Pokud nerozumíte tomu, co do něj ostatní účastníci nehody napsali, nepodepisujte ho! Podepište ho jedině v případě, že souhlasíte. V opačném případě do něj uveďte vlastní verzi, jak k nehodě došlo, a to v českém jazyce. Před oddělením dokumentu zkontrolujte, zda je řádně vyplněn a podepsán ve všech vyhotoveních. Později by již nebylo možné nic připsat. Text se totiž propisuje na všechny kopie.

Co si poznamenat o účastnících?

Poznamenejte si jména, příjmení a bydliště řidičů. Také si napište jména, příjmení a bydliště/sídla vlastníků vozidel a údaje o pojištění (číslo a platnost zelené karty, číslo pojistné smlouvy, název pojistitele). Poznamenejte si i jména a adresy případných svědků. Pro úplnost si ještě napište státní poznávací značku, VIN kód (17místný alfanumerický identifikační kód vozidla), značku a typ zúčastněných vozidel.

„Abyste mohli lépe prokázat vznik dopravní nehody,
vytvořte si vlastní fotodokumentaci místa.“

Kdy uvolnit vozovku?

Pokud jsou vozy pojízdné, uvolněte komunikaci v případě, že je nehoda nahlášena policii, a zároveň jste řádně vyznačili postavení vozidel, například křídou nebo pískem. Současně byste se měli shodnout na odstranění vozidel s ostatními účastníky dopravní nehody.

Naše výhodné povinné ručení vám zajistí odtah vozidla i ze zahraničí:

  povinné ručení   Srovnat ceny povinného ručení