Pozor na drahé volání a internet z dovolené v cizině.

Kolik vás volání ze zahraničí bude stát?
 
Například z Chorvatska si s českými operátory zavoláte průměrně za 6,30 Kč, což je zhruba o polovinu méně než před dvěma lety. Nejvíce se však vyplatí příchozí hovor, kdy 1 minuta vyjde na 1,70 Kč. Mimo EU vyjde minuta odchozího hovoru i na 35 Kč za minutu, u příchozího na 18 Kč. 
 
Tip: Chcete mít opravdu výhodný tarif? Využijte porovnání mobilních tarifů
 
Pozor na chytré telefony
 
Ceny jsou nižší i u datových služeb, ale stále za ně můžete mít ve vyúčtování překvapivou částku. Aniž by o tom majitel chytrého telefonu věděl, na pozadí přístroje se stále aktualizují data o počasí či e-mailech, což je v zahraničí zpoplatněné. Jsou známy i případy, kdy v telefonu byly datové služby zamezeny, a telefon se přesto nadále aktualizoval. Proto je lepší si datové služby zamezit přímo na SIM kartě u operátora, pokud je nebudete využívat. 1 megabyte, což je například jeden stažený obrázek ve větším rozlišení, může mimo EU vyjít i na 360 Kč.
 
Datové balíčky
 
Ideální je, když se v zahraničí budete připojovat k bezplatným wifi sítím, které jsou v naprosté většině penzionů či restaurací. Když plánujete dovolenou, vyplatí se vybírat penzion podle toho, zda je v něm síť k dispozici. Pokud potřebujete být připojeni neustále, doporučujeme využít datový balíček. U operátorů se s balíčkem dostanete na 2 Kč za jeden megabyte v Evropské unii nebo 4 Kč mimo EU.
 

  telefonní tarify   Najít nejvýhodnější tarif