Letní pneumatiky vám v zimě zkrátí výplatu pojistného

Nicméně, pokud pneumatiky s nehodou nijak nesouvisely, a došlo by k ní i se správnými pneumatikami, pojišťovna výplatu pojistného plnění nezkrátí.

Kdy je nutné přezouvat?

Motoristé jsou povinni vybavit svůj vůz zimními pneumatikami od 1. listopadu do 31. března. A to za předpokladu, že to vyžadují momentální podmínky, jako sníh a led na vozovce. Výjimkou jsou úseky označené značkou Zimní výbava, kde jsou během tohoto období vždy vyžadovány – jinak řidiči hrozí bloková pokuta až 2 500 korun.

Výkon letních pneumatik je výrazně slabší už při teplotě 7 °C a nižší. Zimní pneumatiky jsou z měkčího materiálu a lépe přilnou k vozovce. Odlišný je i dezén a drážkování, které vůz v horších podmínkách lépe vedou a odvádějí srážky na silnici. Důležité jsou hlavně při náledí.

Češi sice nechávají zimní přezutí na poslední chvíli, ale jak vyplývá z poznatků pojišťoven a z výsledků kontrolních akcí policie, většina řidičů s prvním sněhem nakonec přece jenom schová letní pneu do garáže.

A pokud si nejste jistí ani na zimních pneumatikách, doporučujeme školu smyku a kvalitní povinné ručení a havarijní pojištění.