Tisícům řidičů hrozí ztráta povinného ručení

O pojištění mohou přijít vozidla, která mají v registru vozidel a ve velkém technickém průkazu stále statut neúplného přepisu – tzv. polopřevod. Kámen úrazu tkví v tom, že polopřevody jsou od 1. 1. 2015 zrušeny. Tato informace se však ke všem řidičům nedostala, a tak se o „zániku vozidla“ může jeho majitel dozvědět teprve až při silniční kontrole nebo dopravní nehodě, kterou způsobí.

Jak se zrušení povinného ručení vyhnout?

Abyste se zrušení povinného ručení vyhnuli, je třeba dokončit převod do 30. června 2015. Znamená to, že v registru vozidel i ve velkém technickém průkazu je nutné mít zapsaného aktuálního vlastníka vozidla. 
 
 
V případě, že do konce této doby nebude vozidlo zapsáno, bude nenávratně vyřazeno z evidence. A navíc takovým řidičům hrozí, že dostanou pokutu za provoz nepojištěného vozidla.

Proč ke změně došlo?

Často docházelo k tomu, že autobazar koupil vozidlo, ale řádně ho na sebe nepřihlásil, což vytvářelo prostor pro machinace. Po změně legislativy by se měla zlepšit evidence stavu vozidla, zejména počtu najetých kilometrů, ve chvíli, kdy bylo vozidlo převzato a dál prodáváno, a to především právě u autobazarů.
 

  povinné ručení   Srovnat ceny povinného ručení