Dopravní nehoda – jak předcházet následkům

Kdy volat policii?

Policii ČR je nutné zavolat, pokud dojde k usmrcení nebo zranění, k hmotné škodě přesahující 100 000 Kč, k poškození pozemní komunikace, obecně prospěšného zařízení, životního prostředí nebo majetku třetí osoby. Vhodné je zavolat ji i v případě, že se účastníci nehody nemohou jednoznačně domluvit o zavinění a škodě. Pokud policii volat nebudete, musíte sepsat společný záznam o nehodě (včetně identifikace místa a času nehody, seznamu účastníků a vozidel, příčiny, průběhu a následků této pojistné události), ten podepsat a odevzdat bez zbytečné prodlevy pojistiteli.

Jak předejít nepříjemnostem

Především je důležité, ještě než se s dopravní nehodou setkáte, uzavřít dobré povinné ručení a havarijní pojištění. Správný výběr pojišťovny vám ušetří spoustu peněz i starostí. Důležité jsou zejména asistenční služby. Většina pojišťoven nabízí asistenční služby zdarma, ale musíte si dát pozor na to, co zahrnují – jak daleko vám auto odvezou, nakolik uhradí práci mechanika, zda vyprostí auto a přesunou ho na komunikaci… hlavně si zjistěte všechny výluky!

Co kryje povinné ručení

Povinné ručení kryje škody způsobené provozem vozidla druhé osobě. Nekryje naopak škodu na vlastním autě, tu vám pojišťovna proplatí, pokud budete mít sjednané havarijní pojištění. Nebo pokud si místo havarijního pojištění sjednáte dražší variantu povinného ručení, která obsahuje nadstandardní krytí rizik. Levnější povinné ručení Slevu na povinném ručení mohou získat řidiči, kteří jezdí bez nehod, neboť jim pojišťovna za tzv. beznehodovost udělí bonus, o který poníží konečnou cenu. Bonusové systémy se u jednotlivých pojišťoven však liší. Pokud máte pocit, že platíte za povinné ručení moc nebo byste u jiné pojišťovny mohli získat vyšší bonus, srovnejte si nabídky jednotlivých pojišťoven.

  povinné ručení   Srovnat ceny povinného ručení

  havarijní pojištění   Srovnat ceny havarijního pojištění