Ceny bytů rostou hlavně v Praze

„Zvýšená poptávka po bytech, která se promítá vzrůstajícími cenami, je zaviněná kombinací nízkých úrokových sazeb, odloženou poptávkou minulých let a nástupem lidí, kteří mají dlouhodobě přebytek vlastních zdrojů a nemovitosti jsou pro ně bezpečným a zároveň výnosným prostředkem zhodnocení prostředků,“ komentoval vývoj Daniel Kotula, makléř realitní kanceláře Re/ /Max Center.

Nejvíce starší byty zdražují v Praze. Od ledna do konce března meziročně o pět procent. V mimopražských regionech zvyšování cen zpomalilo na 3,7 procenta z 5,9 procent v předchozím období. I ceny novostaveb rostou, ovšem pouze v Praze. Dle analytiků lze předpokládat další růst cen nemovitostí v řádu jednotek procent.

I Česká národní banka se má kvůli růstu cen bytů v kombinaci s nízkými úroky hypoték na pozoru. Bydlet takzvaně ve vlastním tak mohou i lidé s nižšími příjmy. „ČNB hodnotí nastavení standardů u úvěrů na bydlení jako převážně konzervativní. U struktury nových úvěrů však ČNB indikuje nárůst jejich rizikového profilu,“ uvedli centrální bankéři v nedávné zprávě o finanční stabilitě.

Zjistěte nezávisle svou šanci na získání hypotéky jednoduše online