Vlastní byt u moře? Dnes už to není takový problém.

Nákupy rekreačních nebo investičních nemovitostí v zahraničí už ani zdaleka nejsou jen doménou miliardářů, politiků nebo celebrit. Realitní krize stlačila ceny nemovitostí někde až na historická minima, apartmány a domy u moře nebo v horách se tak staly dostupné pro více lidí.

Podle zjištění týdeníku Ekonom se dá malé studio v Bulharsku pořídit v přepočtu už za půl milionu korun. Při troše štěstí je možné najít malý apartmán v Chorvatsku už za 1,6 milionu. Kolem tří milionů budete potřebovat na „garsonku“ na Floridě.

„Dle mého odhadu si nemovitost v zahraničí může dovolit nejméně 100 tisíc českých rodin. Jen si to neuvědomují,“ říká jednatel realitní kanceláře Alexandria Real Martin Pinl.

Jak se taková nemovitost u moře nebo v horách kupuje? Většina transakcí probíhá v hotovosti. Pokud by zájemce chtěl využít hypotéku od tuzemských bank, musí počítat s tím, že je potřeba ručit jinou nemovitostí ležící na území ČR.

„Hodně populární je kombinace rekreačního aspektu a částečného pronájmu. Dobře se prodávají apartmány v komplexech, kde se už předem počítá s následným pronájmem,“ vysvětluje majitel realitní kanceláře Rellox Jan Rejcha. Nákup nemovitosti ovšem není jednoduchá záležitost a v každé zemi jsou jiná pravidla. Je proto vždy lepší, když zájemci využijí buď služeb tuzemských, nebo tamních realitních makléřů.