Pojišťovny letos vybraly na pojistném mnohem víc než minulý rok

Celkový vývoj vede hlavně neživotní pojištění, které rostlo o více než tři procenta. V životním pojištění, které bylo po několik let stabilizujícím segmentem, se naopak prohloubil pokles na čtyři procenta.

Předepsané pojistné u životního pojištění pokleslo o téměř miliardu korun na 22,4 miliardy korun. Velký pokles pak nastal především u produktů s jednorázovým pojistným, kde se pojistné snížilo o třetinu. Dále se prohlubuje i pokles předepsaného pojistného u běžně placeného životního pojištění, který nyní činil dvě procenta.

Zaznamenán byl i zrychlující se úbytek počtu platných smluv životního pojištění. Za první pololetí letošního roku se snížil o 172.000 smluv, což téměř odpovídá úbytku smluv životního pojištění za celý předchozí rok (pokles o 207.000 smluv). Tento negativní vývoj může podle asociace souviset se změnou podmínek daňové uznatelnosti na začátku roku.

Mnohem lépe je na tom neživotní pojištění, které posílilo o 1,14 miliardy korun. Výsledek byl dosažen i přesto, že se ve srovnání s vývojem v minulém roce oslabila dynamika v povinném ručení. V pololetí totiž předepsané pojistné za povinné ručení posílilo o pouhých 1,5 procenta.

Počet smluv v povinném ručení roste aktuálně čtyřprocentním tempem, což podle České asociace pojišťoven potvrzuje, že nedochází k efektivnímu navyšování pojistného, které by pokrývalo navýšené závazky plynoucí z legislativních změn nastalých v roce 2014 (nový občanský zákoník, Fond zábrany škod, výjezdy Hasičského záchranného sboru), ani náklady spojené s letošním zrušením příspěvků neplatičů povinného ručení do Garančního fondu ČKP.

Zajímavý výsledek je zřetelný u havarijního pojištění. Za první pololetí vzrostlo předepsané pojistné o 4,4 procenta. Stejné hodnoty růstu dosahují také podnikatelská pojištění. Zlepšování výsledků lze se zpožděním přičíst ekonomickému oživení v České Republice, jež se projevuje vyšší dynamikou nákupů nových a dražších vozidel i vyššími investicemi a zájmem o pojištění ze strany podnikatelských subjektů, dodala asociace.