Jak si užít dovolenou bez výčitek a dluhů

Na dovolenou si šetřete v průběhu roku

Z každé výplaty si něco odkládejte. Jednou to může být víc, jednou méně. Je dobré udělat si dvě hromádky. Jednu na náklady spojené s dovolenou, druhou na kapesné, které tam můžete utratit. Díky tomu se nemusíte omezovat a utratit klidně všechno.

Nechcete stres? Na dovolenou si raději nepůjčujte

Pokud je dovolená jakousi odměnou za vaši práci, neměla by vás naopak stresovat ještě několik měsíců po příjezdu tím, že budete splácet půjčkou, na které zaplatíte navíc i úroky.

Místo karty volte hotovost

V případě, že nechcete být po návratu z dovolené nemile překvapeni výší odečtených částek, kurzových rozdílů a bankovních poplatků, omezte nebo se úplně vyhněte platbě kartou.

Zakažte si přepočítávat

Naspořené kapesné si užívejte. Hodnotu měny berte jako jedna ku jedné. Pokud budete přepočítávat, opět se můžete pouze stresovat, neuděláte si radost a nic si nekoupíte.

Nezapomeňte na cestovní pojištění

Zdá se to jako samozřejmost, ale i dnes se najde spoustu lidí, kteří si cestovní pojištění nevyřídí. Riskují tak ale velmi vysoké náklady spojené s ošetřením. Může se vyšplhat i na milionové částky. A na takovou dovolenou asi nebudete vzpomínat v dobrém.