Ceny energií budou zlevňovat, fixace cen se tak odběratelům velmi prodraží

Elektřina v základním celoročním pásmu se zatím letos na pražské energetické burze obchoduje za ceny zhruba o sedm procent nižší, než je průměr loňského roku. Konečný výsledek může být ještě příznivější. Začátkem září dál zlevňuje a současně mírně posiluje koruna vůči euru. Ještě větší prostor k poklesu ceny – okolo 15 procent – je u zemního plynu.

Prostor pro snížení cen tedy je. Je však otázkou, jak na to zareagují obchodníci. Je možné, že tuto situaci využijí opačně a pokusí se navýšit si své ziskové marže, jak tomu ostatně bylo i v minulosti.

Na lepší cenu se dostanou hlavně zákazníci, kteří přistoupí na různé akční nabídky určené k zachytávání přelétavých klientů. Potvrzují to i dodavatelé energií oslovení týdeníkem Ekonom. Ovšem horší to budou mít domácnosti, které se před dvěma roky nechaly přemluvit k podpisu dlouhodobé smlouvy na odběr elektřiny – a hlavně plynu – s tříletou cenovou fixací. Taková domácnost zaplatí v příštím roce tisíce korun navíc.

Všechna uvedená čísla se týkají pouze samotné komodity. Celkové náklady ovlivní také další složky ceny. Očekává se, že nahoru půjdou platby za distribuci a přenos plynu. Energetický regulační úřad, který tuto část ceny stanovuje, by totiž měl zohlednit dvě mírné zimy. Předpokládaný pokles cen plynu mohou pokazit také vyšší požadavky na množství plynu ukládaného na zimu do zásobníků.

Také v nejbližších letech se „výhodná“ nabídka fixace ceny elektřiny či plynu na několik let dopředu vyplatí jen dodavatelům, ne odběratelům. Na brzký růst cen přinejmenším do roku 2019 to nevypadá ani na lipské energetické burze EEX. Všem domácnostem, které smlouvu s cenovou fixací nemají se tak stále více vyplatí porovnat ceny nabídek dodavatelů a přejít k levnějšímu.

Češi by se během příštích let měli dočkat ještě dalšího zlevnění. Ceny elektřiny i plynu se kotují na burzách v eurech. Pokud Česká národní banka opustí během druhé poloviny příštího roku politiku umělého oslabování kurzu koruny, následné posílení domácí měny může srazit cenu komodity o pět i více procent.