Pojišťovny zrychlují dobu na likvidaci škod po autohaváriích

„Dlouhodobým cílem je čas likvidace zkracovat, aby mohl řidič co nejdříve používat své auto a také kvůli nákladům souvisejícím s otevřeným případem, jako jsou výdaje na půjčovné či parkovné,“ potvrzuje tento trend Václav Bálek z Allianz.

Nejrychleji jsou vyřízeny případy ze smluvního pojištění skel. U aut je rychle prováděna i likvidace rozpočtem nákladů opravy ve smluvních servisech nebo u totální škody. „Zde věc výrazně zrychlují internetové aukce oprav a vraků vozidel,“ uvedl Bálek.

Déle se uzavírají nehody vozidel v povinném ručení při předjíždění odbočujícího vlevo, na světelných křižovatkách, couvání na parkovišti, kdy míru zavinění už konzultují likvidátoři zainteresovaných pojišťoven.

„Škody dopravních prostředků vyřizujeme obvykle nejpozději do pěti dnů, častěji však do dvou či tří. Probíhá-li vyřízení škody ve spolupráci se smluvním autoservisem, pak do 24 hodin,“ sdělila Právu mluvčí UNIQA Eva Svobodová.

Podle ní se bez průtahů likvidují škody aut většího rozsahu, tedy totální škody. „Vůz na klientem určeném místě prohlédneme, oceníme a totální škody jsou vypláceny do pěti dnů, máme-li od klienta nebo policie k dispozici další potřebné dokumenty,“ dodala Svobodová. Hodně rychle postupuje pojišťovna i u škod proplácených rozpočtem nákladů na opravu.

„Časově nejnáročnější na zpracování jsou těžké škody na zdraví. Zde se musí vyčkat na ukončení léčení, případně odborný odhad následků,“ upozorňuje Svobodová. V těchto případech se na dokumentaci čeká třicet dní.

„U 95 procent majetkových případů škody hradíme do pěti dnů od dodání podkladů. Jednodušší škody likvidujeme po telefonu bez nutnosti návštěvy technika. Komplikovanější jsou škody v podnikatelském a životním pojištění,“ upřesnila mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

U Kooperativy se podle jejího mluvčího Milana Káni úhrnná doba vyřízení pojistné události u vozidel pohybuje mezi třemi až čtyřmi týdny od nahlášení. „V případech, které nejsou řešeny na základě doložené faktury, tedy především škody řešené tzv. rozpočtem nebo škody, kdy vozidlo je po poškození neopravitelné, je doba vyřízení události kratší, i do jednoho týdne,“ sdělil Káňa.

  povinné ručení   Srovnat ceny povinného ručení

  havarijní pojištění   Srovnat ceny havarijního pojištění