Povinné ručení za zahradní traktory či invalidní vozíky? Možná už od příštího roku

Verdikt evropského soudu je výsledkem jediného případu sporu ve Slovinsku, kde řidič malotraktoru na svém pozemku srazil jiného člověka. Na konto připravované novely reagoval projektový manažer Autoklubu ČR Robert Vacek, který televizi Prima řekl, že zákon nepředpokládá možnost přerušení povinného ručení například pro zimní měsíce.

Novela zásadním způsobem nerozšiřuje rozsah vozidel, která budou podléhat odpovědnosti za škodu, pouze rozšiřuje teritorium, kde bude provozovatel povinen toto pojištění sjednat,“ řekl Primě mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Jenže, jak se zdá, právě teritorium je v tomto případě klíčové. Novela se netýká jen lidí, kteří si doma sekají traktůrkem svoji zahradu, nebo zemědělců, kteří se svými stroji jezdí po soukromé cestě dva měsíce v roce. Může totiž ohrozit i řadu sportovních odvětví. Stejně tak by návrhem nastavená pravidla vyžadovala i placení povinného ručení třeba za elektrické invalidní vozíky. „Myslím si, že tato citlivá témata při legislativním procesu zcela jistě budou řešena,“ uvedl k tomu Vacek.

Návrh zákona o povinné ručení je v tuto chvíli v připomínkovém řízení na jednotlivých ministerstvech. Vláda by ho měla mít na stole nejdéle do konce listopadu, a pokud by ho odsouhlasila, mohl by začít platit už v příštím roce. Ministerstvo financí chce, aby byla novela co nejdříve schválena. A vypadá to, že rychlost vítězí na plné čáře. Jednotlivé resorty nepozvaly k připomínkovému řízení organizace, kterých se přitom novela, výrazně dotkne.