Hypotéka nebo půjčka? Důležité je vše pečlivě naplánovat

V současné době splácí půjčku na bydlení 1,1 milionu lidí a splácí vzorně. Vyplývá to z posledních průzkumů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací za rok 2014.

Počty lidí s krátkodobými půjčkami téměř dvojnásobně převyšují počty lidí s hypotékami, přesto se druhá skupina na první často dívá skrz prsty. Povýšenost však není na místě. Jediný zásadní rozdíl totiž tkví v tom, že hypotéka má jasný účel, kdežto hotovostní půjčku si můžete vzít na cokoli.

Vzít si hypotéku znamená upsat se ke splácení na desítky let. A ještě k tomu ručit nemovitostí, na kterou si půjčujete. Takové rozhodnutí vyžaduje pečlivé plánování, počítání a dobré posouzení vlastních možností. Lidé s hypotékou si proto často zakládají na své zodpovědnosti.

Další věcí je, že poskytovatel hypotéky chce mít jistotu, že své peníze dostane zpět, a tak si každého zájemce pečlivě prověřuje. Jenže zájemci o hypotéku si často neuvědomují, že podobná pravidla mají i poctiví poskytovatelé půjček. Svou roli při posuzování hraje například úvěrové skóre a může se stát, že žadatel nedostane půjčku v takové výši, o jakou požádal. Zodpovědní věřitelé navíc nepůjčují již zadluženým klientům.

Půjčky se bát nemusíme. U každé půjčky bychom si však měli pořádně rozmyslet, zda ji opravdu potřebujeme. Je totiž rozdíl, zda si vezmete půjčku například na nákup nového modelu mobilního telefonu, nebo na nevyhnutelnou opravu auta.