Zlevnění tarifů u elektřiny i další velké změny přijdou v roce 2017

ERÚ připraví blok na svých internetových stránkách, který bude o nových tarifech informovat, včetně kalkulátoru tak, aby koneční zákazníci měli po celý rok 2016 k těmto informacím přístup a mohli se na připravovanou změnu systému účtování v předstihu dostatečně připravit.

„Chceme odběratelům elektřiny umožnit porovnání, kolik utrácejí za svou spotřebu elektřiny dnes a kolik utratí v rámci nového tarifního systému. Proto budeme po celý rok 2016 informovat širokou veřejnost, jaké změny se chystají a proč,“ uvedl místopředseda ERÚ Jan Nehoda.

Jedním z hlavních důvodů změny tarifního systému (TS) je jeho neaktuálnost, současný TS vznikl v období liberalizace elektroenergetiky, kdy docházelo k oddělování neregulovaných činností od regulovaných.

„Cílem ERÚ je motivovat zákazníky k optimalizaci jejich požadavků na síťová připojení. Ta jsou mnohdy zbytečně naddimenzovaná a zákazníci si tak rezervují příkon sítě, který plně nevyužívají. Například šetrnější elektrospotřebiče snižují spotřebu domácnosti, rezervovaný příkon sítě odběrného místa však v rámci tarifu zůstává ve stejné výši. Správným nastavením velikosti svého požadavku na elektrizační síť mohou zákazníci ušetřit, celkově se také sníží i nároky na celou infrastrukturu. Provozovatelé soustav pak mohou přesunout část svých investičních plánů do oblastí chytrých technologií, místo pouhého rozšiřování a posilovaní elektrizační soustavy,“ sdělila předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Při tvorbě nové tarifní struktury sledoval ERÚ několik hlavních cílů, především to, aby odrážel v jednotlivých složkách regulované ceny odpovídající strukturu nákladů na provoz, obnovu a rozvoj sítí v závislosti na požadavcích zákazníků na služby sítí.

Ceny platné od 1. 1. 2017 budou zveřejněny v roce 2016. Zákazníkům budou automaticky dle převodní tabulky tarifů převedeny jejich stávající tarify na odpovídající tarif dle NTS. Informace o NTS a ukázkové ceny na rok 2016 budou zveřejněny již na přelomu roku 2015 a 2016. Nejedná se o celkové zvýšení regulovaných plateb, ale o jejich rozdílné rozložení. Někteří zákazníci tedy mohou zaplatit v NTS více a jiní zase méně.

Obecně lze říci, že méně zaplatí zákazníci, kterým je v distribuční soustavě rezervován určitý příkon a jejich spotřeba elektřiny je přiměřená rezervovanému příkonu a přiznané distribuční sazbě. Toto platí zejména pro velkoodběratele, u nichž se individuálně projeví přechod na objektivnější účtování dle příkonu. Více ale zaplatí zákazníci, kterým je rezervován příkon nebo mají poměrně velký hlavní jistič před elektroměrem a jejich spotřeba elektřiny je velmi nízká, a dále zákazníci, kteří užívají některý z topných tarifů a elektřinou již netopí.

Pro vyhodnocení dopadu NTS na výši celkových plateb za dodávku elektřiny bude sloužit cenová kalkulačka, která umožní zákazníkům spočítat platby v současném a novém TS a modelovat si změnu plateb za distribuci elektřiny při změně distribučního tarifu nebo velikosti hlavního jističe. Na základě výsledku si pak zákazníci budou moci upravit podmínky odběru elektřiny.