Upsali jste se lichvářům? Víme jak s nimi bojovat.

Rozhodčím doložkám odzvonilo

Ještě před pěti lety bylo pro firmy půjčující peníze s vysokými úroky velmi snadné. Stačilo, aby se dlužník o den zpozdil se splátkou a soukromý rozhodce, obvykle advokát, na základě rozhodčí doložky posílal povinné rovnou nemilosrdně do exekucí. S tím je očividně konec, alespoň v případech, kdy se dlužníci brání. Soudy, i ty prvoinstanční, už zcela běžně rozhodčí doložky zneplatňují pro nekonkrétnost nebo porušení práva na spravedlivý proces.

Exekuce se v těchto případech zastavují. Dlužníkovi pak obvykle určí jen zaplatit exekutorovi náklady řízení. V poměru k vymáhaným sumám je to pouze zlomek částky. Naopak firmy lichvářů nyní musejí platit náklady odvolacích řízení a advokáty dlužníků.

„Pokud se budete s pomocí právníka bránit podáním odvolání, máte v této době velkou šanci uspět. A výdaje na záchranu před exekucí bývají jen zlomkem v porovnání se sumami, o jaké ve sporech jde“, radí Libor Coufal z online portálu Porovnej24.cz.

Důkladným výběrem předejdete problémům

Prevence je základ. Předejít možné katastrofě, nepříjemným soudům a placení horentních sum můžete jednoduše důkladným výběrem společnosti či bankovní instituce, u které si půjčku vezmete. „Když už si musíte půjčit, vyberte si instituci s licencí, které jsou pod kontrolou České národní banky. Vybrané instituce důkladně porovnejte. Zjistěte si, za kolik celý úvěr zaplatíte i výši poplatku za uzavření smlouvy“, radí Libor Coufal. Usnadnit práci s porovnáním jednotlivých nabídek vám může pomoci i online srovnávače jako je třeba portál Porovnej24.cz. Srovnání trvá pár minut, a pokud si s čímkoli nebudete vědět rady, odborníci vám vše vysvětlí.