Jak se zorientovat na trhu spořicích účtů a vybrat ten nejlepší?

Domácnosti mají v průměru úspory ve výši 116 tisíc korun a při výpadku příjmu dokáží z úspor vyžít teoreticky tři měsíce a jedenadvacet dnů. Stále platí, že zákazníci bank finanční rezervu jen zřídka investují, a přednost dávají spíše běžným účtům. Potvrzuje to i statistika České národní banky. Podle ní měli občané v srpnu na účtech bez výpovědní lhůty 1,275 bilionu korun.

Rezervu by měl mít každý

Platí všeobecné pravidlo, že pro případ neočekávaných událostí by si měl každý naspořit alespoň trojnásobek nutných měsíčních výdajů. Jakmile se vám podaří vytvořit si takovou pohotovostní železnou rezervu, vyplatí se myslet i na rezervu střednědobou, uschovanou ovšem ne doma, ale v bance. Ta by měla postačit asi na rok.

Inflace je v současnosti nízká a sazby na spořicích účtech jsou vyšší, takže skoro všechny takové účty splňují základní úlohu a mírně zhodnocují vámi uložené peníze. Ovšem skutečně jen mírně. Touto cestou se proto prakticky nedá vydělat, majitel má ovšem úspory kdykoli k dispozici.

Jen málo finančních institucí nabízí úrok vyšší než jedno procento. Jednou z výjimek je Air Bank, která bez dalších podmínek a poplatků nabízí u účtu určeného ke spoření úrok 1,1 procenta.

Existují i jiné způsoby, jak si trochu přilepšit. Za splnění určitých podmínek totiž banky úrokovou sazbu zvýší. Aby zákazník získal zajímavější úročení, musí bance odvést něco zpátky. Jinými slovy, služby této instituce musí aktivně využívat.

Některé banky odměňují vyšším úrokem zákazníky, kteří využívají běžný účet aktivně, včetně platební karty. Je nutné zasílat na účet požadovaný objem finančních prostředků, případně investovat peníze do fondů.

Rozhodnete-li se pro variantu spoření, za založení a vedení účtu banky poplatky většinou neúčtují. Většinou dokonce ani nevyžadují minimální vklad. Nízké úrokové sazby ovšem zdůrazňují absurditu poplatků například za transakce na některých účtech. Ty při nízkém úročení dokážou odkrojit většinu zisku, který naspoříte, těm je proto dobré se vyhnout.

Nejvýhodnější spořicí účet vyberte internetovým srovnáním

Před výběrem peněz považovaných za rezervu na horší časy a jejich případným přesunem je dobré, nabídky bank porovnat.

Rozdíly v podmínkách bank jsou velké. Na portálu Porovnej24.cz si jednoduše srovnáte spořicí účty a následně vyberte ten nejvýhodnější.