Životní pojištění: Investiční nebo rizikové? Jaký je v tom rozdíl?

horolezectví

[obsahova-navigace]

V praxi bývá někdy problematické zejména životní pojištění s takzvanou spořící složkou. Pokud pojištěná osoba využívá primárně investiční složku, riziková část je pochopitelně minimální. Jedná se tedy o investiční (někdy se používá i název kapitálové) životní pojištění, které představuje vlastně kombinaci pojistných služeb.

To ovšem znamená, že peníze, které mají člověka pojistit, jsou investovány. Tento typ pojištění má proto vysoké náklady, které se na začátku hradí ze spořící složky. V prvních dvou letech tedy neinvestujete nic a příspěvky se kromě platby za riziko používají na úhradu nákladů.

Pokud tedy smlouvu zrušíte hned na začátku, přijdete o velkou část nákladů a neušetříte nic. Čím je investiční složka vyšší, tím je předčasné ukončení nevýhodnější. Kdy se změna doopravdy vyplatí? Tehdy, když je smlouva nová mnohem levnější, nebo když poskytuje lepší podmínky.

Pokud změna ztrátu nenahradí, na předčasné ukončení nakonec člověk doplácí. Výjimkou je případ, kdy je investiční složka velmi nízká. Pak se tato pojistka blíží rizikovému životnímu pojištění.

Druhý typ představuje rizikové životní pojištění, což znamená klasickou ochranu před dopady závažných druhů rizika. Je zcela transparentní, občan, který si pojistku sjednává, přesně ví, co si pokryl a kolik na tento účel zaplatí. Nespoří nic, náklady si tedy nepředplácí a nic se mu nestrhává. Zrušení či nahrazení výhodnějším pojištěním proto nepřináší škodu.

Snaha omezit praxi vypovídání starých smluv vyvolala v posledních měsících politickou objednávku na regulaci zprostředkovatelské provize. Regulace se má dotknout smluv rizikového životního pojištění. V tomto případě jde však o přešlap.

U rizikového životního pojištění změnou smlouvy člověk nepřichází o nic, ale většinou naopak získává. Regulace tak bude znamenat omezení konkurence a může vést ke zvýšení pojistného. Z regulace odměny budou profitovat hlavně pojišťovny.

Cena pojištění by při výběru neměla být nejdůležitější. Hlavní je nastavení pojistky, tedy vlastní odpověď na otázku, jak smlouva skutečně pomůže v těžké životní situaci. Za tisíc korun měsíčně lze mít dobrou pojistnou smlouvu, ale také špatnou. To cenová regulace nevyřeší.