Povinné ručení s krytím škod 35 milionů už nemusí stačit

Po zavedení nového občanského zákoníku ceny za sjednání zákonem daného povinného ručení mírně stouply. Obavy z extrémního zdražování však nejsou na místě, protože na trhu panuje velice silný tlak na cenu. Tu přitom stále hlavně ovlivňuje věk řidiče, místo bydliště, objem a výkon motoru, typ a použíti vozidla a samozřejmě výše bonusu pojistníka, což je sleva z pojistného, která se zvyšuje v závislosti na počtu ujetých kilometrů bez nehody.

„Pokud bychom si za příklad vzali vůz Škoda o objemu motoru 1,4, člověka ve věku 45 let, který bydlí ve městě o velikosti města Písek a disponuje maximálním bonusem, tak pojistné s minimálním zákonným limitem ve výši 35 milionů korun vyjde na necelých 1600 korun ročně,“ říká analytik neživotního pojištění společnosti Partners Zbyněk Kuběj.

V případě, že by si stejná osoba posunula limit za škody na majetku a zdraví ve výši dvakrát sto milionů korun, pojistné ji v průměru vyjde na 1700 korun ročně. Podle odborníků na neživotní pojištění je důležité uvědomit si rozdíl mezi levným a kvalitním povinným ručení, které dnes obsahuje mnoho služeb navíc, jako třeba asistence, připojištění úrazu, skel, zapůjčení náhradního vozidla i pro viníka nehody nebo ochrana vlastního vozu.

Důležité je přitom zamyslet se i nad nastavením základního limitu na škody, který zákon ukládá v minimální výši 35 milionů korun za všechny škody na majetku a 35 milionů korun na každou škodu na zdraví, to znamená za každou usmrcenou nebo zraněnou osobu. Problém může nastat vždy, kdy se ukáže, že základní limit nepostačuje.

„Člověk z pojistky musí zaplatit nejen náklady na léčení, ale i náklady spojené se ztrátou na výdělku. A ty se mohou velmi snadno vyšplhat nad 35 milionů korun. Podle mého názoru minimální limit by měl dnes činit 50 milionů korun při škodách na zdraví a 50 milionů korun při škodách na majetku,“ říká Zbyněk Kuběj.

Podle odborníků je tedy při volbě povinného ručení nejpodstatnější vhodně si navýšit limit pojištění pro všechny škody na majetku a zdraví. Dále je pak dávat pozor na to, zda je pojištění sjednáno bez finanční spoluúčasti pojištěného, což by mělo být standardem. Na trhu jsou totiž stále nabízeny i produkty, které finanční spoluúčast vyžadují.