Stále více Čechů chce trávit Vánoce u moře

„S velkým náskokem vedou Spojené arabské emiráty, meziročním skokanem roku je Kuba. Na Vánoce a Silvestra byly tyto termíny téměř vyprodány již zhruba v půlce října,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

V předchozích letech Češi spíše trávili u moře Silvestra, letos se to změnilo. „Zatímco minulé roky jednoznačně vedl zájem o silvestrovské pobyty a o pobyty zahrnující Vánoce byl menší zájem, letos je tomu naopak,“ řekl marketingový ředitel cestovní kanceláře Exim tours Stanislav Zíma.

Po nedávném pádu ruského letadla klesl zájem o Egypt. „Meziročně o 45 procent. Ostatní zimní destinace díky této skutečnosti zaznamenávají nárůst. Klienti, kteří dříve jezdili do Egypta, se přesměrovávají do SAE,“ dodala Kateřina Komedová z portálu Zájezdy.cz.

Nedávné teroristické útoky v Paříži zájem o zimní dovolené u moře nesnížily. „V souvislosti s útoky jsme nezaznamenali snížený zájem o exotické destinace – klienti vnímají, především karibské destinace jako velmi bezpečné,“ uvedl Hynek Špinar z Čedoku.

Cestovky hlásí vyprodáno

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur jsou exotické pobyty na Vánoce a Silvestra již vyprodané. „Nyní je absolutní nedostatek letenek, buď jsou již vyprodané v nejžádanějších termínech, nebo jsou velmi drahé. Teď lze sehnat poslední pobyty na sváteční termíny pouze do Egypta, na Kapverdské ostrovy či do SAE,“ uvedla výkonná ředitelka asociace Kateřina Petříčková. Na konci roku vycestuje podle asociace do exotických destinací okolo 20.000 Čechů. Za celou zimní sezónu pak přes 150.000 českých turistů.

Svátky u moře chtějí trávit hlavně páry. Zájem o exotické pobyty už nemají jen movití lidé, ale stále více i klienti se středními příjmy. Ti mají podle Komedové ale často nereálné požadavky na cenu. „Poptávají exotické destinace jako Thajsko či Dominikánskou republiku za last ‚minute ceny‘ ve výši cca 20-30 tisíc Kč, což není reálné. Často kvůli ceně právě koupí dovolenou do cenově nejdostupnějších SAE, anebo dovolenou vůbec nekoupí. Převážně jde o seniory,“ dodala. Vyhledávač slev Skrz.cz registruje oproti loňsku přibližně o 15 procent vyšší zájem o exotické pobyty v termínech na konci roku.

Ceny pobytů v exotických destinacích na Vánoce a Silvestra jsou o 30 až 40 procent vyšší než je roční průměr. Např. desetidenní pobyt na Silvestra v Karibiku s all inclusive servisem ve čtyřhvězdičkovém hotelu na Isla Margarita lze pořídit za 30.000 korun, osm dní u Rudého Moře za stejných podmínek v egyptském letovisku Marsá Alam pak od 18.000 korun. Týdenní pobyt v SAE v tříhvězdičkovém hotelu lze ve vánočním termínu pořídit kolem 20.000 korun, na přelomu roku pak kolem 28.000 korun. Je třeba nezapomínat také na cestovní pojištění, protože vycestovat bez něj do těchto exotických zemí by se vám mohlo velmi prodražit.