Lyžování a snowboarding jsou nejrizikovější sporty

„Riziko nehod a zranění je na sjezdovce výrazně vyšší než u většiny ostatních sportů, u mužů je zranění na lyžích či snowboardu druhým nejčastěším zraněním hned po fotbalu. U žen se jedná o nejrizikovější sporty vůbec,“ říká manažer komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký. I přes stále modernější vybavení, úrazů přibývá. Moderní carvingové lyže jsou oproti těm klasickým snadněji ovladatelné a stabilnější na ledových plotnách, což znamená méně zlomených kostí a zranění bérce. Rizikové je naopak to, že u nich hrozí rychlé vyjetí z oblouku. „Při jízdě se lyžaři a snowboardisté dostávájí častěji do takzvaného mrtvého úhlu, v němž na okamžik ztratí přehled o svém okolí. Tyto střety pak mívají vážné následky, zvyšuje se počet poranění vazů, hlavy, evidujeme také více tržných ran,” říká Vlastimil Divoký.

Každý druhý úraz na snowboardu je vážný

Každé třetí zranění na lyžích patří mezi vážné, na snowboardu je to dokonce 55 % všech úrazů. Při lyžování je nejčastější zranění kolene (40 %), na snowboardu vedou úrazy zápěstí (28 %). Bez komerčního cestovního pojištění i přes to vyjíždí podle průzkumu ERV Evropské pojišťovny do zahraničí až 17 % Čechů.

Nejčastější zranění na sjezdovkách

graf

Zdroj: ERV Evropská pojišťovna
 

Pojišťovny přitom varují, že Evropský průkaz pojištěnce ani pojištění na bankovní kartě nestačí. Platí totiž jen ve státem provozovaných zařízeních, nezahrnují asistenční služby, transport vrtulníkem ze sjezdovky, převoz do nemocnice ani zpět do Česka. „Navíc musíte počítat s úhradou poměrně vysokých spoluúčastí, ve Francii zaplatíte 25 eur jen za ambulantní konzultaci, nemluvě o pojištění odpovědnosti za škodu, kterou můžete na sjezdovce způsobit někomu jinému,“ vysvětluje Vlastimil Divoký. Vycestovat tak na hory bez cestovního pojištění je velice nezodpovědné. Právě u zimních sportů je přitom extrémně důležité, aby pojišťovna hradila dostatečně vysoké limity a řešila také případnou odpovědnost lyžaře, která může jít až do milionů korun