Máte ještě pořád dluhy po Vánocích? Víme, jak se jich zbavit

1. Konsolidujte, refinancujte

Pokud po Vánocích splácíte půjčku nebo více půjček, konsolidujte je. Sloučením půjček do jedné, tzv. konsolidací, získáte přehled nad svými závazky a snížíte celkové výdaje. Dlužit budete pouze jednomu věřiteli a tím pádem zamezíte výdajům za vedení dalších úvěrů a účtů.

Jestliže vás trápí jen jedna nevýhodná spotřebitelská půjčka, můžete ji převést k jiné bance (tzv. refinancovat) a získat nové výhodnější podmínky.

2. Při platbě kreditkou zaplaťte dluhy v bezúročném období

Dárky a veškeré další nákupy jste platili pomocí kreditní karty? Za pár dní vám skončí bezúročné období. S blížícím se datem splatnosti máte několik možností, jak se s dluhem vypořádat. Pokud máte na zaplacení úvěru, splaťte řádně celý dluh ještě v době, kdy vám bezúročné období běží. Abyste byli do budoucna jištěni proti jeho překročení, nastavte si inkaso z běžného účtu.

V případě, že nemáte k dispozici potřebnou částku, pokuste se zaplatit alespoň část dlužné sumy. V následujícím období splatíte zbytek. Vysokých úroků se sice nezbavíte, alespoň se vám ale nezúročí celá výše dluhu.

3. Snažte se aktivně navýšit svůj příjem

Najděte si třeba brigádu a vydělané peníze posílejte na splácení půjčky. Zároveň si zjistěte, na jaké sociální dávky máte nárok, případně zda nemůžete čerpat zdroje z různých pojištění (pokud se vám stala škoda).

4. Najděte úspory i jinde

Udělali jste vše pro to, abyste svůj dluh snížili, ale přesto máte obavy, zda budete zvládat umořovat dluh v pravidelných splátkách? Uspořádejte si rodinné finance a začněte na splátky šetřit.

Projděte si smlouvy o dodávce plynu a elektřiny, smlouvu s mobilním operátorem, pojistné smlouvy. Není to nic těžkého a zabere to pár minut. Třeba na internetovém srovnávači finančních produktů Porovnej24.cz jednoduše zjistíte, zda jiný dodavatel nenabízí stejné služby za výhodnější cenu. Pokud tomu tak je, změňte dodavatele.

Jste-li na konci fixace hypotéky, ověřte si, zda ji nemůžete výhodněji refinancovat. Nižší pravidelné výdaje vám umožní dluh bez potíží splácet a ještě si budete moci vytvořit rezervu pro horší časy.