Loňské Vánoce byly z pohledu placení kartou rekordní

Aktuální údaje jasně potvrzují rostoucí oblibu placení kartou, které je zejména díky bezkontaktním platbám stále pohodlnější. Lidé už karty zdaleka nepoužívají jen k úhradám vysokých částek. Stále častěji naopak jimi platí i malé nákupy nebo nakupují online.

Loni v prosinci Češi utratili u tuzemských obchodníků prostřednictvím platební karty Visa přes 15,5 miliard korun, z toho 760 milionů na e-shopech. Celkem zrealizovali Visa kartou bezmála 22 milionů transakcí. Vzrostla i výše meziroční prosincové útraty a to z dvanácti miliard na 15,5 miliard korun. Průměrná výše jedné transakce dosáhla 716 korun.

graf1

(Zdroj: Statistiky Visa Europe)

Uvedenému trendu odpovídá i odklon držitelů platebních karet od výběru z bankomatů, i když jen mírný. V průměru Češi z bankomatů vybírají necelých pět tisíc korun.

V porovnání s rokem 2014 loni v prosinci výrazně rostly i útraty prostřednictvím platebních karet na internetu. Zatímco v prosinci 2014 se na českých e-shopech zaplatilo kartou Visa zhruba 620 milionů korun, loni to již bylo bezmála 760 milionů korun.

V online prostředí Češi nejvíce utrácí za zábavní a volnočasové aktivity a u malých obchodníků. Češi však platební karty zhusta používají i v místě prodeje. V tomto případě zejména pak při nakupování v supermarketech, teprve pak v maloobchodních prodejnách a na čerpacích stanicích.

graf2

(Zdroj: Statistiky Visa Europe)

Podle analytiků Češi milují moderní technologie, jsou vášnivými uživateli nejen laptopů, ale rovněž tabletů a chytrých telefonů. Dá se předpokládat, že si oblíbí i novinky, jako jsou chytré hodinky či náramky. Velká pozornost je přitom věnována i rozvoji mobilního placení.