Nové tarify za elektřinu hýbou veřejností

Každý člověk může ovlivnit, kolik zaplatí za elektřinu. Stačí, aby použil online srovnávač cen na Porovnej24.cz. Snadno si v něm spočítá, o kolik se mu sníží účet za elektřinu, pokud vymění stávajícího dodavatele elektřiny za jiného a výhodnějšího. Ceny za elektrickou energii pro domácnosti se ale do budoucna mohou změnit ještě více, pokud projde návrh Energetického regulačního úřadu, podle kterého pro stanovení ceny elektřiny budou více určující parametry elektrického jističe, než samotná spotřeba elektřiny. V překladu to značí, že domácnost zaplatí více za sjednaný tarif než za skutečnou spotřebu.

„Když lidé chtějí po distribuční síti možnost 24 hodin denně svítit a mají na to nějakou velikost jističe, aby si k tomu mohli uvařit a podobně, musí jim síť držet nějakou kapacitu. A za tu je třeba platit,“ vysvětluje důvody pro změnu stavu mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka.

TIP: Porovnejte si ceny elektřiny na online srovnávači Porovnej24.cz

Z jeho slov vyplývá, že kdo bude chtít ušetřit, musí velikost jističe přizpůsobit své spotřebě, což značí jeho výměnu a spoustu papírování. Na výměně jističe je třeba se dohodnout s revizním technikem, který nový jistič schválí, a následně podat žádost na distribuční společnost prostřednictvím svého dodavatele elektřiny. Mnohým se avšak nelíbí, jak výměna jističů, tak nově navrhovaná tvorba cen za dodávky elektrické energie.

„Analytici v této souvislosti přitom nejčastěji zmiňují, že nově navržený systém povede k plýtvání elektrickou energií, protože lidé vzhledem k paušálnímu poplatku za její dodávky, nebudou motivováni k tomu s ní nakládat hospodárně,“ říká provozovatel online srovnávače cen Porovnej24.cz Zbyněk Laisek.

Biti na nově nastavených tarifech budou také všichni ti, kteří si již nyní sami generují elektrickou energii z obnovitelných zdrojů, ale i přesto zůstávají závislí na přenosové soustavě elektrické energie. Dnes se přitom jedná o takřka 30 tisíc domácností a toto číslo bude neustále narůstat díky novým a efektivnějším nízkoenergetickým technologiím, jež jsou často i dotovány ze strany státu nebo Evropské unie.

TIP: Porovnejte si ceny elektřiny na online srovnávači Porovnej24.cz

Sečteno a podtrženo nové tarify Energetického regulačního úřadu ukazují na to, že se tento úřad spolu s distribučními společnostmi snaží zabránit tomu, aby – pokud se ještě více rozroste samovýroba elektřiny – většinu nákladů na provoz sítě nenesli jen ti zákazníci, kteří si vlastní zdroj nemohou dovolit nebo lidé bydlící v bytech. Otázka je, co na to však budou říkat všichni ti ostatní, kteří za elektrickou energii zaplatí více peněz při rozžehlých svíčkách než při nonstop rozsvíceném celém domě.