Ceny energií: Chalupáři to mají spočítané

Podle energetických analytiků na nový způsob účtování cen elektřiny, který by od příštího roku měl zavést Energetický regulační úřad, doplatí hlavně chataři, chalupáři, tedy všichni ti, kteří elektřinu spotřebovávají nárazově a spíše v menším množství. Platba za regulovanou část ceny (asi 40 procent z celkové částky) by se totiž nově měla odvíjet nejen od zvoleného tarifu ale i velikosti jističe, jenž de facto stanovuje nárok na množství elektřiny odběratelem.

„Pokud navržené změny opravdu začnou platit, dopadnou především na ty, kdo mají nízkou spotřebu elektřiny, ale poměrně velký jistič. Celkové platby by jim mohly vzrůst až o polovinu proti dnešku,“ říká analytička energií Porovnej24 Veronika Balšánová.

Snížit účty za elektřinu, pokud bude změna účtování ve stávající podobě prosazena, bude možné výměnou jističe, zde je však potřeba počítat s náklady na realizaci této změny, protože zadarmo není jak nový jistič, tak práce osob, jejímž prostřednictvím lze jistič vyměnit.

„S výměnou jističe bych ale docela jistě ještě počkala, až se uvidí, jak to s novým způsobem účtování za elektřinu dopadne. Prozatím není nic jistého,“ dodává Balšánová.

Upozorňuje však na to, že za cenu elektřiny ale i plynu mohou domácnosti ušetřit již nyní. Je však třeba se důkladně zaměřit na to, kolik za energie platí nyní a kolik by platily, pokud by přešly k jinému dodavateli energií. Úspora může být i v řádu tisíců korun ročně. Srovnat aktuální ceny za energie lze velmi snadno na stránkách Porovnej24.

„Úspory je třeba hledat vždycky. Ze současného systému účtování elektřiny prozatím profitují ti, kdo mají malý odběr a třeba i ten větší jistič, což však docela jistě už nebude platit v takové míře v příštím roce. Situace se může docela obrátit, i proto se vyplatí již nyní se zajímat o to, zda za elektřinu nebo za plyn neplatíte více, než musíte,“ uzavírá Balšánová.