Nařízení EU ponižuje bankovní bonusy za používání platebních karet

Systém doposud fungoval tak, že z každé obchodní transakce platební kartou zaplatil obchodník vydavateli karty určité procento z uhrazené částky. Část z těchto poplatků banky následně v rámci bankovních bonusů vracely zpátky svým klientům. Tím, že Evropská komise regulativně snížila výši poplatků obchodníků, banky začaly omezovat bonusu za používání kartou svým zákazníkům.

„Evropská regulace snížila poplatky od obchodníků výrazně. Dříve banka, jejíž kartou klient platil, dostávala v průměru kolem jednoho procenta z každého nákupu. Od prosince je to 0,3 procenta z transakce kreditní kartou a 0,2 procenta debetní kartou vydanou k běžnému účtu,“ uvedl analytik Porovnej24 Michal Koubek.

Změna přístupu bank k bonusům za používání karet se ostatně promítá již i do výsledků srovnání bonusů u jednotlivých platebních karet na Porovnej24.cz. Velmi významný posun je patrný například u Raiffeisenbank.

„Doteď klienti mohli z nákupů prostřednictvím karty Style měsíčně získat zpět až 500 korun, klienti s kartou De Luxe až 1000 korun. To jim umožnilo uhradit náklady na účet eKonto Komplet s nadstandardními službami, který banka nabízí jako svůj vlajkový produkt, a ještě si i o pár stovek měsíčně přilepšit k rodinnému rozpočtu. To ale teď končí,“ vysvětluje Koubek.

Podle něj již od 21. března klesne maximální bonus u karty Style na 129 korun měsíčně, u kreditky De Luxe se limit snížil na 250 korun měsíčně. Limity nejsou stanoveny náhodně. Právě 129 korun totiž eKonto Komplet stojí měsíčně klienta, který na něj pošle minimálně 15 tisíc korun a udělá z něj aspoň tři platby. Při nesplnění podmínky aktivity klient za účet platí 250 korun měsíčně.

Raiffeisenbank není jediná, která odměny u platebních karet ořezala. V prosinci s jednoprocentní vratkou z nákupu u jakéhokoliv obchodníka skončila GE Money Bank. Od ledna UniCredit Bank snížila u kreditní karty AXA Club bonus z jednoho na půl procenta. A Komerční banka snížila strop pro maximální odměny o polovinu − na 500 korun měsíčně. A další banky budou následovat. Úvahu o možném zrušení či úpravu bonusů u platebních karet oznámila již i Česká spořitelna.