I vytloukání půjčky půjčkou má svá pravidla

Takzvaná dluhová spirála značí situaci, kdy se člověk nebo domácnost předluží, není sto splácet své úvěry, a tak si na jejich úhradu sjedná úvěr nebo úvěry další. Problém avšak je, že takto se potíže se splácením dluhů dají řešit pouze krátkodobě a nikoli donekonečna. Zkušenosti Petra Böhma z call centra Porovnej24 vypovídají o tom, že jsou dva typy již zadlužených lidí, kteří se prostřednictvím Porovnej24 snaží si sjednat úvěr za každou cenu.

„Jedni jsou ti, které de facto již odmítly banky, nebankovní instituce a tak to zkoušejí přes nás. Víceméně hledají jakoukoli možnost půjčit si peníze. Pak je tu druhý typ, který neustále porovnává a zkoumá parametry úvěrů a hledá tu nejvýhodnější. To je samozřejmě v pořádku, ale tento typ klientů hledá nejvýhodnější půjčky prakticky nepřetržitě, což ukazuje na to, že nějakou z půjček čerpá nepřetržitě,“ vysvětluje Böhm.

Podle něj oba tyto typy klientů se nacházejí již ve špatné finanční situaci. Mnozí z nich přitom ani nevědí, že na banky i nebankovní instituce obvykle uplatňují časovou lhůtu, kdy je možné znovu si zažádat o úvěr.

„Obvykle to jsou tři měsíce, někdy i půl roku, to je doba, která musí uplynout, aby banka nebo nebankovní instituce byla svolná znovu poskytnout klientovi, jemuž již půjčila, další úvěr. A často to platí i pro klienty, kteří si půjčili od jedné banky nebo nebankovní instituce a myslí si, že si hned na to mohou půjčit u jiné. I tady jsou podrobeni zkoumání v registru dlužníků a musejí respektovat časový limit mezi sjednáním po sobě jdoucích úvěrů,“ tvrdí Böhm.

Ale jsou tu i další háčky, pokud si například klient úspěšně zažádá o půjčku u banky nebo nebankovní společnosti, nechá si zpracovat smlouvu, ale nepodepíše ji, protože si peníze půjčil někde jinde a rychleji, nemůže počítat s tím, že v momentě, kdy bude znovu potřebovat půjčit peníze, mu postačí jen obnovit jednání o již připravené smlouvě o úvěru.

„Takto to nefunguje. Jednak banky nebo nebankovní instituce si znovu ověří jeho rizikový profil v registru dlužníků, takže uvidí, že si před nedávnem už další úvěr sjednal, takže znovu i v jeho případě uplatní onu lhůtu, která musí uběhnout, aby mu mohl být poskytnut další úvěr. Otázka také je, jestli se díky nové půjčce nestane klientem s rizikovým profilem, takže mu půjčku nedá banka a ani nebankovní instituce,“ uzavírá Böhm.