Loni byla zamítnuta každá devátá žádost o úvěr

Z informací Bankovního a Nebankovního registru klientských informací vyplývá, že lidé ke konci loňského roku na splácení svých úvěrů potřebovali více než čtvrtinu své mzdy. Další informací je, že si půjčují i více peněz než v minulosti. Na druhou stranu v roce 2015 oproti roku 2014 nepatrně klesl celkový počet dlužníků. I tak se ale celkový dluh obyvatel ČR loni v meziročním srovnání zvýšil o 5,1 procenta na 87,4 miliardy korun. Dlouhodobý dluh, který zahrnuje hypotéky a úvěry ze stavebního spoření, dosáhl 1,4 bilionu korun. Zbylých 385 miliard korun byly krátkodobé úvěry na spotřebu.

TIP: Srovnejte si podmínky půjček na českém trhu. Srovnání půjček online na Porovnej24.cz

„Průměrná částka dlouhodobého úvěru na jednoho klienta dosáhla v loňském roce 1,3 milionu korun, což představuje meziročně nárůst o téměř šest procent, tedy o 69 tisíc korun. Průměrná částka krátkodobého dluhu připadající na jednoho klienta se meziročně zvýšila o osm procent, tedy o devět tisíc korun na 127 tisíc korun,“ říká analytik Porovnej24 Michal Koubek.

Ze statistik dále vyplývá, že v loňském roce se do problémů se splácením dostalo více lidí než loni. Ke konci roku 2015 činila celková výše takzvaného ohroženého dluhu 3,3 miliardy korun. Objem dlouhodobých ohrožených úvěrů 16,7 miliardy korun. Počet klientů s dlouhodobým ohroženým dluhem přitom stoupl o více než deset procent.

„U klientů, kteří mají uzavřeno více úvěrových smluv, se zvyšuje riziko, že se dostanou do problémů a přestanou splácet. Riziko nesplacených úvěrů u klientů s jednou smlouvou je třináct procent, u klientů s více než pěti úvěrovými smlouvami je to 22 procent,“ upozorňuje Koubek.

Při posuzování úvěruschopnosti byla v loňském roce zamítnuta žádost dvou třetinám žadatelů o úvěr kvůli nesplácení minulých závazků a přibližně třetině z důvodu hrozícího předlužení, tedy každá devátá žádost o úvěr.

„V tomto ohledu je vždy dobré, když si lidé než o úvěr zažádají, porovnají parametry všech úvěrů na trhu, může se stát, že najdou úvěr, kde sice budou platit vyšší úrok, ale bude jim poskytnut. Ideálním nástrojem pro toto porovnání je náš Porovnej24,“ vysvětluje Koubek.

Zajímavá je i statistika úvěrů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací ve vztahu vůči mzdám. Zadlužení spotřebitelů v posledních osmi letech rostlo přibližně třikrát rychleji než mzdy. Ještě v roce 2007 tak spotřebitel platil splátky úvěru ze své mzdy ve výši 21,7 procenta, v roce 2015 to již bylo 27,8 procenta. Od roku 2007 vzrostla průměrná měsíční mzda z 20 957 korun na 26 287 korun, tedy o 25 procent.