Mnozí Češi mají hluboko do kapsy, situaci řeší drahými úvěry

Každý pátý Čech žije od výplaty k výplatě. Alespoň to vyplývá z mezinárodního průzkumu agentury Ipsos pro společnost Profi Credit, kterého se zúčastnily čtyři tisícovky respondentů. Průzkum dále uvádí, že Češi toho moc nenaspoří. Spoří dokonce méně než Slováci. „Lepší“ jsou jen než Poláci a Bulhaři. V Polsku spoří třetina lidí a jen čtvrtina Poláků si stranou žádné peníze nedává. V Bulharsku spoří necelá čtvrtina lidí a více než třetina Bulharů nemá v záloze žádnou finanční rezervu.

„Jsou to alarmující čísla s ohledem na to, že by si každý měl udělat finanční polštář na horší časy. Obecně platí, že bychom si měli každý měsíc odkládat zhruba deset procent příjmu,“ tvrdí Dana Hakavcová z Profi Credit.

Na druhou stranu podle úvěrového specialisty Porovnej24 Michala Koubka data z průzkumu ukazují i na to, že v současné době se více vyplatí peníze si půjčovat než spořit peníze.

„Důvodem jsou aktuální úrokové sazby bank, které jsou v podstatě nulové. Tedy nyní je výhodnější mít spotřebitelský úvěr nebo hypotéku, než nechat ležet peníze na spořicím účtu s hodně nízkým výnosem,“ říká Koubek.

TIP: Srovnejte trh úvěrů a získejte pro vás tu nejvýhodnější půjčku

Upozorňuje avšak na to, že takřka nulové sazby u bank platí pro jím zmíněné spořicí účty a nikoli pro úroky u spotřebních úvěrů. Z dat Porovnej24 totiž vyplývá, že v případě spořicích účtů jen málokterá banka nabídne úrok nad jedno procento za rok. Zato úrokové sazby u úvěrů v rozmezí od zhruba šesti do 15 procent u bank jsou běžné. U nebankovních institucí jsou ještě vyšší. Zkušenosti z call centra Porovnej24 přitom ukazují, že pro mnohé z Čechů jsou takto nastavené úroky nad jejich finanční možnosti a jednu půjčku takzvaně vytloukají půjčkou další.

„Problém je i v tom, že mnozí z lidí, kteří si berou úvěry, si málokdy skutečně porovnají podmínky a úroky, za kterých si úvěr berou. Stačí, že jim u zboží, které si chtějí koupit, vyskočí reklama na bankovní úvěr nebo úvěr od nebankovní instituce. A to je samozřejmě chyba, protože sjednáním nevýhodného úvěru ztrácejí peníze, které by mohly použít na umoření jistiny dluhu, ale místo toho je ztrácí za poplatky instituci, která jim úvěr poskytne,“ vysvětluje Koubek.

TIP: Přejete si srovnat půjčky největších bank a poskytovatelů úvěrů?

Podle něj by mělo být seriózní porovnání cen a podmínek jakéhokoli finančního produktu, což jsou i úvěry, vůbec prvním krokem každého, ať už si s bankou nebo nebankovní institucí sjednává cokoli – jakýkoli typ smlouvy. Výběrem té nejvýhodnější nabídky by tak lidem v kapse zůstávalo více peněz. V Česku by si tak lidé mohli v průměru měsíčně pak spořit i více peněz než 1700 korun. Nebo tisícikorunu, jak si každý měsíc stranou podle průzkumu agentury Ipsos odkládá polovina Čechů.