Doba spoření nepřeje, možnosti tu ale jsou

Téměř dvě třetiny lidí by začaly více spořit, pokud by úrokové sazby u spořicích produktů činily tři a více procenta ročně. Uvádí to únorový průzkum agentury IBRS. Podle něj by lidé v průměru nejčastěji začali více spořit při úrokové sazbě 5,7 procenta. Problémem je, že takovou úrokovou sazbu jim dnes na trhu nabídne málokdo. Klasickou volbou přitom pro většinu drobných střádalů zůstávají spořicí účty.

TIP: Najděte si spořicí účet s nejvyšším úrokem právě teď

Z aktuálního porovnání cen na trhu spořicích účtů online srovnávače cen finančních produktů a energií Porovnej24.cz avšak docela jasně vyplývá, že atraktivita nabídka spořicích účtů odpovídá současné situaci nízkého úročením vkladů, kdy základní úroková sazba ČNB je již několik let na technické nule.

„Na trhu jsou jen tři spořicí účty, které klientům bez jakýchkoli podmínek zhodnotí jejich vklad například ve výši sto tisíc korun o více než jedno procento za rok. Více než tisíc korun při jednoroční úložce ve výši sta tisíc korun klienti dostanou od Sberbank, která jim peníze zúročí částkou 1 392 korun, od mBank, ta jim vyplatí navíc 1 369 korun, a od Raiffeisenbank, která ke sto tisíc korun po roce spoření přidá 1 208 korun,“ říká provozovatel serveru Porovnej24.cz Zbyněk Laisek.

TIP: Najděte si to nejvýhodnější penzijní spoření právě teď

Podle Laiska možnou alternativou pro lidi, kteří disponují větším objemem peněz, může být jejich využití na zajištění se na stáří. Důvodem je, že aktuální situace nenapovídá tomu, že by na trhu se spořením mělo dojít v dohledné době k nějakému zásadnějšímu obratu. Dnešní běžný výnos ze sta tisíc na spořicím účtu je pouhých několik stokorun a mezi bankami jsou i takové přebornice, které po roce klientových sto tisíc korun na spořicím účtu zhodnotí i 42 korunami.

„Na našem srovnávači cen finančních produktů a energií si každý, kdo má zájem o výhodnější penzijní spoření snadno a rychle porovná základní parametry aktuální nabídky penzijních společností. A pokud má již nějaké sjednáno, Porovnej24 mu umožní i si nasimulovat situaci, jak by to vypadalo, pokud by ho chtěl navýšit. Tedy za jakých podmínek a s jakým výsledkem,“ uzavírá Zbyněk Laisek.