Jak uplatnit pojistku z povinného ručení, když neznáte viníka škod

Ve chvíli, kdy vám někdo na autě způsobí škodu, ale k odpovědnosti se nehlásí, může vyvstat nejeden problém s tím, kdo vám škodu zaplatí. Potíž je, že se neví, z čího povinného ručení by měla být škoda uhrazena. Podle analytika online srovnávače cen finančních produktů a energií Porovnej24 Zdeňka Nováka i za této situace nemusí být vaše věc zas až tolik ztracena.

„V případě, že viník od nehody odjel, vždy volejte policii. Budete-li dostatečně aktivní, viníka se může podařit vypátrat třeba díky kamerovému systému. Pomoci mohou i výpovědi případných svědků. Jakkoli si policie na místě vše nafotí, i vy si udělejte vlastní fotografie škody pro případ, že by byl nějaký problém,“ vysvětluje Novák.

TIP: Najděte si nejvýhodnější povinné ručení na trhu

Když se viník najde, pojišťovna škodu proplatí z jeho povinného ručení. Když by se ukázalo, že viník zákonné pojištění nemá, škodu vám proplatí garanční fond České kanceláře pojistitelů.

„Pokud viník odjede od vážné dopravní nehody, při které je někdo zraněn, nebo dokonce zemře, a pachatele se nepodaří vypátrat, jsou poškozenému veškeré škody na zdraví i majetku taktéž uhrazeny z garančního fondu České kanceláře pojistitelů,“ doplňuje Novák.

Výše uvedený postup podle Nováka nemusí vždy vyjít, ale vždy stojí minimálně za pokus, protože jinak budete škody na vašem vozidle hradit vy sami. Jedinou jistotu, že škodu na vozidle nikdy nebude platit vy, získáte sjednáním havarijního pojištění. V tomto případě je však dbát na uzavření kvalitní smlouvy s co nejvyšším plněním a bez velkého množství výluk z plnění.

TIP: Najděte si to nejvýhodnější havarijní pojištění na trhu

V případě, že viník od místa nehody neujede, je vše snazší. Stačí společně vyplnit a podepsat záznam o dopravní nehodě – musí obsahovat určení místa a času dopravní nehody, identifikaci účastníků a vozidel, popis příčin nehody, jejího průběhu a následků a celou věc předat pojišťovně. V opačném případě, že každý řidič, který odjede od dopravní nehody, se dopustí přestupku, za který hrozí sedm trestných bodů a ve správním řízení pokuta ve výši dva a půl až pět tisíc korun. Když stejný přestupek spáchá dvakrát během dvanácti po sobě jdoucích měsíců, může být potrestán zákazem řízení až na půl roku. Jestli při nehodě došlo ke zranění, jde už o trestný čin neposkytnutí pomoci, za který hrozí až pět let vězení.