Ve Zlaté koruně vyhrála Fio banka, Kooperativa a Allianz

Své síly v letošním ročníku Zlaté koruny poměřilo 191 produktů od 74 finančních společností. Roli rozhodčích na sebe vzala už tradičně Finanční akademie, odborná porota Zlaté koruny. Ta letos dosáhla úctyhodného počtu 365 členů.

„Kdybychom ocenění přepočítali podle tzv. kanadského bodování, nejúspěšnější z bank je Fio banka. Chcete-li účet, chybu návštěvou její pobočky neuděláte, ať už jste běžní klienti nebo podnikatelé. Právě v těchto kategoriích totiž zvítězila a přidala ještě zlato v obchodování s cennými papíry a v podnikatelských úvěrech. K tomu připočtěme 4 Bronzové koruny a máme čelo žebříčku kanadského bodování,“ uvedl bankovní analytik Porovnej24 Michal Koubek.

TIP: Přejete si srovnat běžné účty a zjistit, jak je na tom FIO banka ve srovnání s ostatními?

Druhou nejúspěšnější bankou byla letos Equa bank, která se svým účtem ovládla Cenu veřejnosti, laickou anketu pořádanou souběžně s hodnocením Finanční akademie. Na celkově druhé místo by to ale Equa bank nestačilo, na to ji posunulo dalších 5 Stříbrných korun v  kategoriích hodnocených odbornou porotou.

Stupně nejúspěšnějších uzavírá Air Bank. Šanon od Air Bank vybojoval velmi ceněnou Novinku roku.

„Znáte šanony plné platebních dokladů, složenek. Banka je nabídla skladovat elektronicky. Porotcům se produkt líbil natolik, že vyhrál také on-line aplikace. Další tři bronzy pak Air Bank posunuly na třetí celkové místo,“ vysvětluje Koubek, v čem spočívá ocenění Novinka roku.

Podle analytiky pojistného trhu Porovnej24 Zdeňka Nováka i v segmentu pojišťoven Zlatá koruna přinesla zajímavé výsledky. Léta neporazitelná Kooperativa sice nenašla přemožitele, má však sobě rovného. První místo sdílí s Allianz.

„V neživotním pojištění zvítězila Allianz a její autopojištění „slož si sám“. Kooperativa zase vede v pojištění pro podnikatele. Její Trend získal v jubilejním desátém ročníku titul produktu desetiletí. Podobnou dlouhotrvající nadvládu pak vidíme i u Pojišťovny České spořitelny, jejíž Flexi znovu potvrdilo své kvality v životním pojištění,“ uvádí Novák.

TIP: Hledáte lepší pojištění vašeho vozu? Doporučujeme vám srovnat povinné ručení a přidat některé z připojištění.

Vůbec nejmladším oceněním, které se letos uděluje teprve podruhé, je Cena za společenskou odpovědnost Zlaté koruny. Putovní cena přitom bude putovat nejdříve za rok. Loňské prvenství totiž obhájila Česká spořitelna, přestože se měnil model hodnocení. Kromě průzkumu u laické veřejnosti, který probíhal už loni, dostala letos hlas i Finanční akademie.

Výši poplatky u oceněných finančních produktů v soutěži Zlatá koruna a nejenom jich si můžete srovnat na online porovnávači cen Porovnej24.