Stále více lidí se zajímá o zabezpečení svých peněz na účtu a kartách

Počet kybernetických útoků meziročně stoupá o desítky procent. Útočníci se častěji zaměřují na běžné uživatele než na samotný systém banky. To si uvědomují jak samotní klienti, tak banky. Zřejmě nejhorší je situace v ochraně chytrých telefonů, které používají v kontaktu s ostatními přístroji bezdrátovou komunikaci, je tedy možné do nich proniknout a nainstalovat škodlivý software. A toto je pravděpodobnější čím chytřejší telefon máte, zejména když jde o otevřené systémy jako je Android a Windows.

„Mnoho lidí stále podceňuje zabezpečení svých elektronických peněz, a usnadňuje tak případnému útočníkovi cestu k jejich účtu. Počet kybernetických útoků přitom meziročně stoupá o desítky procent a útoky jsou čím dál sofistikovanější. Poslední dobou je ale znát změna přístupu klientů bank k této věci,“ tvrdí specialista bankovních produktů Porovnej24 Michal Koubek.

TIP: Přejete si najít výhodný běžný účet? Máme pro vás srovnání běžných účtů online

Jeho slova potvrzují i výsledky průzkumu Československé obchodní banky mezi jejími klienty, ze kterého vyplynulo, že téměř dvě třetiny dotázaných si myslí, že používání internetového a mobilního bankovnictví je bezpečné jen při jejich správném nastavení a dodržení základních pravidel.

„Právě v jejich dodržování však máme zásadní mezery. Nejslabším článkem je přitom vždy člověk. Stačí chvilka nepozornosti, aby se stal obětí důmyslných praktik zlodějů. Zloději nejčastěji útočí na účty klientů právě prostřednictvím podvodných e-mailů a škodlivých virů,“ vysvětluje Koubek.

TIP: Zkuste si nezávazné srovnání běžných účtů zdarma a nejděte ten nejvýhodnější pro vaše potřeby

Bezpečnostní rizika provázejí i platební karty. Odborníci například doporučují mít zablokované placení přes internet u (embosovaných) karet s plasticky vyraženými údaji, a pro placení přes internet používat takzvané virtuální platební karty, neplatit na zjevně nedůvěryhodných serverech nebo za nelegální zboží či služby. Dále je třeba mít nastavené rozumně nízké limity pro operace, nemít nikde napsaný PIN, a když tak v nějaké zašifrované aplikaci například v mobilu, nenechat nikoho odpozorovat PIN, nikdy nezadávat PIN na internet a při placení kartou ji nespouštět z očí. Velký prostor v oblasti zabezpečení elektronických peněz se nabízí pro použití biometrické autentizace, která vychází z vlastností člověka, dynamické biometrie, která je nepřenositelná. Je to biometrický podpis, hlas, gesta…