Hypotéky i nadále zlevňují

V dubnu uzavřelo hypotéční smlouvu celkem 9 042 klientů, což je o 333 méně než v březnu. Mírně poklesly i objemy. Lidé si v dubnu sjednali hypoteční úvěry celkem za 17,06 miliard korun. V březnu byly objemy o 846 milionů korun vyšší.

„Možná i proto úrokové sazby prozatím stále klesají. Pokud si klient bere 85procentní hypotéku a má dostatečnou bonitu, měl by bez problémů dostat úrokovou sazbu kolem 1,9 procenta,“ říká úvěrový specialista Porovnej24 Michal Koubek.

TIP: Proveďte si srovnání hypoték a získejte tu nejvýhodnější

Levnou hypotéku si lidé chtějí udržet co nejdéle, proto se podle něj snaží fixovat výhodné úrokové sazby na co nejdelší dobu. Nejoblíbenější jsou sice stále pětileté, nicméně na místo tříletých se na další místo v popularitě derou sedmileté fixace. Banky přitom zvažují zlevnit hypotéky i u desetiletých fixací.

Jedním z důvodů je i relativní jistota v tom ohledu, že centrální banky nebudou zvyšovat úrokové sazby. Například Evropská centrální banka si nemůže dovolit zvýšit úrokové sazby, protože by některé jižní evropské státy nemusely ustát obsluhu svého dluhu.

Podle analytiků snižování úrokových sazeb není zdaleka u konce, potvrzuje chování bank. V květnu hypotéky zlevnila například Česká spořitelna, Hypotéční banka nebo Wüstenrot.

„Česká spořitelna 11. května snížila úrokové sazby hypoték pro fixace 3, 4, 5 a 8 let. Pro fixaci na tři a čtyři roky banka snížila sazby na 1,99 procenta a pro delší fixace, tedy na pět a osm let dokonce na 1,79 procenta. Hypoteční banka přišla s novou Pěknou hypotékou, díky níž mohou klienti získat úrokovou sazbu 1,89 procent s možností fixace na 3, 5, 7 či dokonce 10 let, a to pro všechny úvěry na bydlení ve výši nad jeden milion korun. Od 16. května snížila úrokové sazby u hypotečních úvěrů také Wüstenrot hypoteční banka. Hypotéky Refin klesla roční úroková sazba na 1,49 procenta,“ vyjmenoval Koubek.

TIP: Najděte nejvýhodnější hypotéku ve srovnání hypoték na Porovnej24

Podle něj nízké ceny hypoték jsou velikým lákadlem zejména pro ty, kteří si pořizují nemovitost či více nemovitostí na další pronájem. Což dokládá i četnost porovnání hypoték od jedné osoby na Porovnej24.