Dovolená a gurmánský zážitek? Balkán je to pravé!

Balkánský poloostrov zahrnuje země bývalé Jugoslávie, Bulharsko, Albánii, kus Turecka a samozřejmě Řecko. Tamější kuchyně odpovídá tamějšímu podnebí. Na druhou stranu nabízí i nepřeberné množství skvělých jídel z kvalitního masa. Což ocení nejeden Čech.

  cestovní pojištění   Srovnat ceny cestovního pojištění

 

„Jezdíme do Černé hory. Dáváme si tam ryby a samozřejmě i to jejich skvělé zejména mleté maso připravované na sto možných způsobů. Nevím, čím to je, ale člověk si na něm pochutná daleko více než doma,“ pochvaluje si Květoslava Funklová z Prahy, která dodává, že je ráda za to, že i cenově si může její rodina na dovolené dovolit se stravovat v  restauracích. „Ne konzervy už nevozíme,“ upřesňuje. 

Balkánská kuchyně nabízí mix italské, turecké, maďarské a rakouské kuchyně.  Čím více jede člověk na východ, tím je patrnější orientální vliv. Jídlo začíná předkrmy výrazných chutí, které mají povzbudit chuť k jídlu – olivy, oříšky, šunka, sýry v oleji nebo octu. Jako hlavní jídlu se pak podává hlavně maso v kombinaci s různě upravenou zeleninou. Může to být ryba nebo grilované maso. Například ražniči, čevabčiči, pleskavica a podobně. U masa jen málokdy chybí chutný salát a bílý chléb. Protože jde o často mastná jídla, na Balkáně bývají běžně konzumována i s kyselou smetanou. To platí například u burku, masa, sýru, nebo brambor zabalených v obdobě našeho listového těsta. Na Balkáně jsou běžné i polévky. Třeba srbská fazolová nebo vývar z ryb na cibulo-parikovém základu připraveném na slanině.

„Samostatnou kapitolou jsou pak balkánské nápoje. Obdobě naší slivovice, rakiji, se já narozdíl od manžela vyhýbám, na druhou stranu i ta káva je v té Černé Hoře něco docela jiného, než ta, co my pijeme běžně za břečky. Připravují v džezvě, tedy ji praží a vůbec si s ní dají tu práci. Docela by mě zajímalo, jak by komentovali tu naší instantní,“říká Funklová.

Do Černé hory zamíří s rodinou již po několikáté, ceny jsou podle ní pro Čechy příznivé, moře je čisté a cítí se v ní i bezpečně. Před cestou na dovolenou, kterou absolvuje autem, se ale pro jistotu vždy pojistí.

TIP: Užijte si dovolenou plnou gurmánských zážitků úplně v pohodě. Srovnejte si trh a najděte vaše nejvýhodnější cestovní pojištění již od 9 Kč za den.