Češi na dovolené čím dál více využívají platební karty. Má to však svoje pravidla

„Z našich dat vidíme, že postupně opadá zájem o směnu měn ještě před odjezdem, oproti minulému roku až o desetinu,“ říká mluvčí banky Petr Plocek.

Češi v zahraničí platební kartou zaplatili přes 80 miliard korun, v roce 2014 to přitom bylo 50 miliard. Zajímavé na tom je, že jednoznačně přitom vedou debetní karty, jen zhruba každá osmá platba byla provedena kreditkou. Podle dat Sdružení pro bankovní karty roste zájem i o výběry z bankomatů. Loni z nich v zahraničí Češi vybírali častěji, průměrná částka se zvedla na 4 700 korun.

TIP: Vyberte si nejlepší banku pro váš běžný účet. Srovnání zdarma a nezávazně.

„Jen v Chorvatsku například Češi najdou přes 4 350 bankomatů. Navíc roste popularita severských zemí, které jsou již standardně bezhotovostními destinacemi,“ říká analytik bankovních služeb Porovnej24 Michal Koubek, který upozorňuje na to, že Porovnej24 nabízí přehledné srovnání poplatků za používání platebních karet od všech bank na našem trhu.

Používání karty v zahraničí má avšak svá pravidla. Karta musí být především platná, nesmí jí vypršet platnost třeba v průběhu dovolené. Vhodné je, když je na ní rozumně nastavený limit útraty, pokud není, je možné jej před odjezdem změnit.

„Další základní pravidlo, které se netýká jenom plateb v zahraničí, ale i doma. A to zní, že kartou se v tom ideálním případě jenom platí. A z bankomatu se vybírá pouze, když není zbytí. To proto, že výběry z bankomatů jsou zpoplatněny. Je třeba si uvědomovat i základní rozdíl mezi debetní kartou a kreditní kartou. Cokoli, co uhradíme debetní kartou, uhradíme na dluh, který musíme následně zaplatit,“ vysvětluje Koubek.

TIP: Za pár minut můžete mít srovnané běžné účty a získáte si tak lepší přehled

U debetní karty pouze běží takzvané bezúročné období, kdy není dluh úročen, to většinou trvá 40 až 50 dní. Po uplynutí této doby, pokud není dluh uhrazen, nabíhají poplatky za jeho čerpání. Mezi běžnou nabídku bank patří i cestovní pojištění přidané k platební kartě. I jeho podmínky a poplatky lze srovnat na Porovnej24 v porovnání platebních karet. Ke kartě se dále může vztahovat pojištění proti zneužití platební karty.