Jednoprocentní úročení spořicího účtu vzdala další banka

Air Bank snižuje úroky na spoření. Nadprůměrné sazby nad jedno procento dnes na spořicích účtech nabízejí banky jen těm klientům, kteří využívají i další služby. Platí to o všech čtyřech bankovních nabídkách s úrokem nad jedno procento.

„Pád úrokových sazeb na spořicích účtech pokračuje. Nízké úroky v bankovním sektoru motivují lidé k zadlužování, ale střadatelům dělají spíše vrásky na čele,“ tvrdí úvěrový specialista Porovnej24 Michal Koubek.

TIP: Přejete si srovnat spočicí účty?

Od poloviny května snižuje úrok Air Bank ze skupiny PPF. Základní sazba u spořicího účtu klesne o 0,2 procentního bodu na 0,7 procenta a na rovné procento u bonusové sazby, která platí i na běžném účtu. Bonusová sazba je určena na vklady do 250 tisíc. Na běžném účtu do 100 tisíc všem, kteří v měsíci alespoň pětkrát zaplatí kartou od Air Bank u obchodníků.

Také další banky, které lákají na nadprůměrné sazby na spořicích účtech, sazby nedávno snižovaly.

„Lidem, kteří v Zuno jen spoří, klesl od 7. dubna úrok na Spoření Plus z rovného procenta na 0,6 procenta pro vklady do 300 tisíc korun, na běžném spořicím účtu klesne sazba z 0,5 na 0,3 procenta. Kdo v bance má i lepší běžný účet, za který buď platí měsíční paušál, nebo ho aktivně využívá a má ho zdarma, tomu sazba na Spoření Plus klesla z 1,5 na 1,1 procenta pro vklady do 300 tisíc korun. Na běžném spořicím účtu spadla sazba z 0,8 na 0,6 procenta,“ uvádí Koubek.

TIP: Chcete si porovnat spořící účty a získat pro vás ten nejlepší?

Změnu oznámila i Sberbank. Ta také od května změnila pásma úročení. Lidé, kteří v bance jen spoří a nevyužívají další služby, tak nově dostávají úrok 0,73 procenta už jen na vklady do 150 tisíc korun. Předtím byla hranice na 300 tisících. Vyšší vklady jsou úročeny sazbou 0,43 procenta.

„Nadprůměrné sazby nad jedno procento dnes na spořicích účtech dávají banky jen těm klientům, kteří využívají i další služby. Platí to o všech čtyřech bankovních nabídkách s úrokem nad jedno procento. Nejvýhodnější na trhu je spořicí účet Hit od Equa bank. Sazbu 1,25 procenta ovšem dostane jen ten, komu na běžný účet do Equa přijde v měsíci alespoň deset tisíc korun, nebo zaplatí třikrát v měsíci kartou od Equa u obchodníka. Sazba se také vztahuje jen na vklady do 200 tisíc korun,“ uzavírá Koubek.