Penzijní fondy hlásí velký úspěch, loni překonaly inflaci, která „není“

Rozdíl mezi výkony jednotlivými penzijními fondy se může zdát veliký – od 0,4 procenta u společnosti Conseq do 1,4 procenta u Penzijní společnosti České pojišťovny. V celkovém zhodnocení investovaných peněz je však takřka zanedbatelný. Výnosy pěti z osmi penzijních společností se dostaly nad jedno procento, a jsou tak zhruba na úrovni nejlepších spořicích účtů na trhu.

„V meziročním srovnání si ale fondy pohoršily. Hlavním důvodem jsou nízké úrokové sazby a nižší výnosy z dluhopisů, do kterých penzijní fondy hodně investují,“ vysvětluje provozovatel serveru Porovnej24 Zbyněk Laisek.

TIP: Získejte nejlepší přehled o nabídce penzijního spoření.

Tato situace na trhu panuje několik posledních let, což se promítá i do dlouhodobého poklesu výnosů penzijních fondů. Analytici tvrdí, že v příštích letech budou výnosy dál mírně klesat a nejlepší fondy by se měly pohybovat kolem jednoho procenta.

U takzvaných transformovaných fondů, které mají vzhledem ke garanci minimálně nulového zhodnocení omezené možnosti investování, je jejich hlavním cílem porazit inflaci a uchovat tak reálnou hodnotu úspor. O jistý výnos do zhruba čtyř procent ročně se pak stará státní příspěvek.

Kdo má u penzijních fondů zájem o vyšší výnos, může zvolit přestup z transformovaného fondu do účastnického fondu. Musí ale počítat s tím, že hodnota peněz v těchto fondech může kolísat – neposkytují totiž garanci alespoň nulového zhodnocení. Dále musí počítat s tím, že mu změna fondu zabere několik měsíců času. Nejdříve totiž musí ukončit svou smlouvu se stávajícím fondem a pak přejít k fondu novému.

„S nutnou administrativou i vyhledáním vhodného fondu umíme na Porovnej24 klientům pomoci. Stačí se jen obrátit na pracovníky našeho call centra. Já osobně doporučují přechod do účastnického fondu každému, kdo má před sebou ještě deset a více let účasti v tuzemském důchodovém systému. Do podílových fondů, což jsou i penzijní fondy, se investuje, aby peníze zhodnocovaly. To je jejich podstatou. Pokud garantují nulu je jasné, že nepracují s rizikem, tedy peníze klientů nezhodnotí,“ uzavírá Laisek.

TIP – Proveďte si srovnání penzijního připojištění

Penzijní společnost Výsledek 2015 Výsledek 2014
PS České pojišťovny 1,4 % 1,7 %
Allianz PS 1,38 % 1,64 %
ČSOB PS 1,2 % 1,4 %
PS Komerční banky 1,16 % 1,35 %
AXA PS 1,1 % 1,46 %
NN PS 0,88 % 1,13 %
PS České spořitelny 0,85 % 1,42 %
Conseq PS 0,4 % 0,7 %
Inflace 0,3 % 0,4 %