Češi jsou přeborníci v placení bezkontaktními kartami. Ne každá se však vyplatí

bezkontaktní platba

Začněme statistikou. Bezkontaktní platby například kartami Visa za posledních dvanáct měsíců prolomily hranici tří miliard transakcí u evropských obchodníků. V období od května 2015 do dubna 2016 se počet „pípnutí“ v místě prodeje oproti předchozímu roku takřka ztrojnásobil.

„Češi jsou nadšenými průkopníky v oblasti inovací. V bezkontaktním placení jsou již několik let absolutními lídry Evropy. Ve srovnání patnácti trhů si pevně drží první pozici. Nejvíce se jim blíží Poláci a Slováci, kteří aktuálně provádějí bezkontaktně přibližně každou druhou platbu,“ říká bankovní analytik Porovnej24.cz Michal Koubek.

TIP: Proveďte si srovnání bankovních účtů s Porovnej24 a získejte tu nejvýhodnější platební kartu

Největší boom bezhotovostní plateb kartou zažívají restaurace, pak obchody a za nimi supermarkety. Nárůst v oblasti bezkontaktního placení ovlivňuje hned několika skutečností. Tím prvním je, že stále více lidí vlastní a používá bezkontaktní platební kartu. V České republice jenom kartu Visa používá tři miliony Čechů. Další miliony lidí využívají kartu MasterCard.

„Dalším důvodem boomu placení bezhotovostními kartami je i zvyšující se počet platebních terminálů. Na českém trhu jich aktuálně je 142 000, z nichž je více než 85 000 bezkontaktních. Za poslední rok se počet bezkontaktních terminálů zvýšil o 55 procent,“ dodává Koubek.

Velkou změnou podle něj bude, až se více prosadí i bezkontaktní platba kartou za používání městské hromadné dopravy. V ČR k tomu má nejblíže Ostrava, která aplikuje systém používány v Londýně.

TIP: Srovnání běžných účtů zdarma a ihned s Porovnej24

„Platební karta se tak stává spolu s dalšími technologiemi bezkontaktního placení věcí, kterou budeme využívat stále častěji. Za každou kartou se avšak vždy skrývá bankovní účet, z něhož peníze odcházejí. Řádově jde o stokoruny, ale i správným výběrem bankovního účtu, člověk může výrazně ušetřit, někdy i tisícikoruny ročně,“ dodává Koubek, který upozorňuje na to, že online srovnávač cen finančních produktů a energií Porovnej24 nabízí každý den aktualizovanou nabídku bank v oblasti běžných, ale i spořících bankovních účtů. A stejně tak i podmínky a ceny, které se váží k používání platební karty s ním spojené.