Cena hypoték o prázdninách mírně stoupla

Červnová rekordně nízká hypotéční průměrná úroková sazba 1,87 % byla zřejmě na dlouhou dobu nejnižší. Odpovídal by tomu i klesající zájem lidí o hypotéční úvěry, který banky nenutí k dalším marketingovým kampaním, jež sebou přinášejí levnější hypotéční nabídku.

„Během prvního prázdninového měsíce si sjednalo hypoteční úvěr 7 615 lidí, což je po lednu druhý nejnižší počet v letošním roce. Proti minulému měsíci jsou nižší i objemy. V červenci byly sjednány hypoteční úvěry za 15,225 miliardy korun. Jde o třetí nejnižší objem letošního roku,“ vysvětluje Koubek.

TIP: Srovnat Hypotéky během pár minut se srovnávačem produktů Porovnej24.cz

Podle dalších analytiků sazby během července stagnovaly, lídři hypotečního trhu nepřišli s výraznými změnami a akční nabídky menších bank prakticky jen dohánějí největší hráče. Banky se navíc pomalu připravují na změny, které jim v prosinci přinese nový zákon o spotřebitelském úvěru a další nařízení České národní banky, jako je například sjednocení terminologie pro bankovní služby.

„Ve všech případech to znamená pro banky zvýšené náklady. Otázka nezní, zda to klienti bank pocítí na cenách bankovních služeb, ale jak moc to pocítí,“ tvrdí Koubek.

TIP: Nejlevnější Hypotéky najdete zde

Objemy a počty hypoték sice v červenci klesly, ale zvýšila se průměrná výše hypotéky, která se zase přiblížila ke dvěma miliónům korun. V průměru si lidé půjčovali 1 999 405 korun, což je druhá nejvyšší částka za letošní rok. Zvýšení dlužné částky odpovídá stále rostoucím cenám na nemovitostním trhu.