Jak nastavit životní pojištění v rodině

Pro rodiny je mnohem rizikovější situace, kdy nejsou dobře pojištěni rodiče, protože mnohem rizikovější situace pro rodinu z finančního hlediska může nastat, když se stane něco jim, než dítěti.

„V tomto ohledu je třeba mí nastavenou zejména svoje vlastní životní pojištění velmi dobře, protože tak spíše ochráníme dítě,“ říká Zdeněk Novák.

TIP: Srovnat Životní pojištění během pár minut se srovnávačem produktů Porovnej24.cz

V momentě, kdy se ale rodiče rozhodnou pojistit i dítě nebo děti, analytici jsou přesvědčeni o tom, že na místě je vždy volit rizikové životní pojištění a ne investiční životní pojištění.

„Na tvorbu kapitálu, například na studia, vstup do života nebo bydlení pro děti je výhodnější využít spíše stavební spoření ve vhodné kombinaci s investičními fondy. V případě rodičů pak i dobře nastavené doplňkové penzijní spoření,” tvrdí Novák.

Podle jeho zkušeností většina klientů u rizikových pojistek preferuje úrazové krytí třeba i v kombinaci s krytím úrazů při dopravních nehodách. Avšak k tomu je nutné dodat, že pouhých zhruba deset procent zdravotních potíží občanů v Česku tvoří úrazy. Zbylých téměř 90 procent jsou zdravotní problémy vyplývající z nemocí. Cena těchto nemocenských rizik je, zcela logicky, často několikanásobkem těch úrazových.

„Tím hlavním rizikem je přitom riziko smrti a invalidity živitelů rodin. Ještě dražšími pojistkami je krytí situace závažných chorob, jako jsou rakovina, infarkt, leukémie, Alzheimerova či Parkinsonova choroba a jiné nemoci,“ vysvětluje Novák.

TIP: Nejlevnější Životní pojištění najdete zde

Zásadní otázkou je to, koho má dané pojištění krýt. V případě rizika smrti se jedná o zajištění pozůstalých. Je tedy zřejmé, že tyto rizika musejí být kryta zejména u rodičů. Všichni členové rodiny by tedy neměli mít stejné pojistné částky. Nejvyšší by měl mít nastavenu především živitel rodiny. V případě pojištění dětí je na místě jim vysvětlit podstatu životního pojištění v momentě, kdy se stávají samostatnými a upozornit je, že čím dříve začnou s vlastním životním pojištěním, tím ho budou mít levnější. A že by si měli ve smlouvě pohlídat možnost její aktualizace, aby pojistku mohli přizpůsobovat svým potřebám a životním změnám. Například – hypotéka, rodina, děti.