V cizině cestovní pojištění již neuzavřete

Mezi Čechy o letošních prázdninách významně vzrostl zájem o Španělsko či Bulharsko. Důvodem je to, že v těchto zemích v posledních měsících nedošlo k závažnému teroristickému útoku, které zažila většina hlavních zemí Evropské unie, ale i turistických destinací, jako je Egypt nebo Turecko.

„I tak ale trh se zahraničními zájezdy a spolu s ním i s cestovním pojištěním letos klesl o nejméně deset procent. I když je i faktem, že například poptávka po last minute zájezdech byla v létě silná, což ukazuje, že mnoho domácností zvažovalo cestu do zahraničí do poslední chvíle,“ říká analytik pojistného trhu Porovnej24 Zdeněk Novák.

TIP: Srovnat Cestovní pojištění během pár minut se srovnávačem produktů Porovnej24.cz

Podle něj se s poklesem poptávky potýkalo již na začátku letošního roku mnoho tuzemských cestovních kanceláří, zejména pak kanceláře specializované na konkrétní destinace. Před letními prázdninami se ale situace obrátila. Zvýšily se zejména prodeje zájezdů do Španělska a Bulharska. Naproti tomu zájem o Turecko a Egypt klesl o třetinu.

„Tuzemské cestovní kanceláře prodají ročně zájezdy za zhruba 20 miliard korun. Čeští turisté loni podnikli do zahraničí 4,2 milionu cest delších než čtyři dny, což bylo o 142 000 více než v roce 2014. K nejoblíbenějším dovolenkovým destinacím patřily Slovensko, Chorvatsko a Itálie,“ upřesňuje Novák.

TIP: Nejlevnější Cestovní pojištění najdete zde

Odkazuje přitom i na nutnost sjednávat si při cestách do zahraničí cestovní pojištění. Pro sjednání pojištění nám postačí znát jména pojištěných, jejich datum narození, rodné číslo, bydliště a kontaktní telefon. Pojištění lez sjednat kdykoli, ale i v den odjezdu například online nebo přes telefon prostřednictvím Porovnej24.cz. Cestovní pojištění lze sjednat jen před odjezdem do zahraničí. Jste-li již v zahraničí, máte smůlu, pojišťovna vás již nepojistí.