Kvalita i cena běžného účtu je důležitější, než si mnozí myslí

Může se zdát, že kvalita a cena za služby spojené s běžným účtem mezi ostatními bankovními službami není nijak zvlášť významná. Opak je však pravdou. Běžný účet, nově jen bankovní účet, je vůbec základní službou každé banky. Na bankovní účet se přitom váže mnoho navazujících bankovních služeb – kreditní a debetní karty, kontokorenty, ale i spotřebitelské půjčky nebo hypotéční úvěry.

Získat běžný účet zdarma dnes již není nemožné. Banky se předhání v atraktivnosti nabídek, a tak nejen nulové poplatky za vedení jsou standard.

„Banky si však ušlé peníze naúčtuje jinde. Když nemusí klient platit za vedení účtu, platí za odchozí a příchozí platby, za zaslání výpisu z účtu nebo třeba za trvalé příkazy,“ říká manažer Porovnej24.cz Zbyněk Laisek s tím, že na trhu jsou však již i banky, u nichž jsou poplatky za výše uvedené služby buď nulové anebo minimální.

„Některé banky dokonce přidávají také bonus v podobě výběru z cizího bankomatu, jiné zas výhodné úročení zůstatku při pravidelné platbě kartou. Výhod, které můžete získat je opravdu mnoho. Je potřeba si je však vzájemně porovnat podle bank,“ vysvětluje Laisek.

Zdaleka však podle něj nejde jen vedení účtu zdarma, ale i o kvalitu a cenu služeb spojených s internetovým a mobilním bankovnictvím, úročení zůstatku na účtu, ceně výběrů z bankomatů i poplatek za vydání platební karty. Jsou tu však i další zajímavé nabídky, jako jsou například specifické bankovní produkty v podobě dětských a studentských účtů.

„Tyto účty bývají většinou zdarma, avšak jen při splnění všech podmínek banky. Jednou z nich může například doložení potvrzení o studiu. Dětské účty jsou pak omezeny věkem dítěte, většinou od jeho narození až po dovršení 15 let věku. V osmi letech většina bank nabídne ke kontu platební kartu. Výhodou dětských účtů je vyšší úročení,“ vysvětluje Laisek s odkazem na služby online srovnávače Porovnej24.cz, který nabízí Nezávislé a objektivní srovnání jak běžných účtů i kreditních karet, tak cenu i výši úvěrů, které se k nim vzathují.