Češi chtějí půjčku rychle, často sáhnou po první nabídce. A dělají chybu

 

Výsledky aktuálního průzkumu přístupu Čechů k úvěrům ukazují na to, že při rozhodování o úvěru hledí hlavně na rychlost jeho vyřízení a výši splátek. Příliš se ale nezajímají o výši úrokové sazby či roční procentní sazbu nákladů. Často vezmou první nabídku. „To je drtivé zjištění a jsem rád, že většiny našich klientů se toto netýká,“ říká manažer Porovnej24.cz Zbyněk Laisek.

Z průzkumu vyplývá i to, že většina lidí si před sjednáním úvěrů nesrovná nabízenou nabídku s dalšími. Nehledají tu nejlevnější nabídku, ale často jim postačí hlavně taková, která je v očekávaných mezích toho, kolik přeplatí.

„Samozřejmě, že záleží na tom, kolik je člověk ochoten přeplatit. Ale garantuji každému, kdo si srovná úvěry na Porovnej24, že jenom jejich prostým porovnáním, ušetří více, než by předpokládal. Zorientovat se na trhu před sjednáním kteréhokoli úvěru se jednoznačně vyplatí,“ říká Laisek.

Jako příklad uvádí časté případy klientů, kteří hledají na Porovnej24.cz levnější úvěr poté, kdy si jiný úvěr sjednali přímo v místě nákupu například nového nebo ojetého auta.

„U aut to platí stoprocentně. V prodejně vozů lidé často podlehnou pocitu, že vůz musejí mít, ať to stojí, co to stojí. A teprve po čase zjistí, že úvěr přeplatí se všemi bonusy a službami i o 60 procent. Teprve pak začnou počítat a poohlížet se po levnějším řešení. Samozřejmě, že jim pomůžeme, ale vypovězení nevýhodného úvěru, nebo jeho předčasné ukončení je vždy už něco stojí,“ vysvětluje Zbyněk Laisek.

Průzkum dále ukazuje, že při výběru poskytovatele úvěru je pro zájemce nejdůležitějším faktorem rychlost vyřízení úvěru. Podle ní se rozhoduje polovina Čechů.

„V tomto případě Porovnej24 při sjednávání úvěrů nabízí komplexní službu, včetně vyřízení smlouvy a připsání peněz na účet,“ upřesňuje Laisek.

Podle něj nemusí chyba, když dvě pětiny lidí si jde půjčit do banky, jejímiž jsou klienty, ale v drtivé většině případů by ušetřili peníze, pokud by se poohlídli i jinde. Výsledky výzkumu přitom tvrdí, že polovina respondentů se rozhodne pro první nabídku, kterou dostanou, a další již nezvažují.

„Alarmující je, že téměř polovina respondentů v aktuálním průzkumu nebyla schopna s jistotou říct, jaká je aktuální úroková sazba jejich současného úvěru. To, že je cena úvěru důležitá pro tři pětiny dotázaných, a jako nejméně podstatný faktor pro výběr úvěru ji označí každý šestý respondent, taktéž o mnohém vypovídá,“ pozastavuje se nad výsledky průzkumu Laisek.

Mezi nejdůležitější parametry půjčky dotazovaní v průzkumu zařadili možnost předčasného splacení, kterou uvedla polovina lidí. Důležitá je i výše splátek. Magickou hranicí je prý částka ve výši 7 500 korun. Tu jsou Češi schopni a ochotni měsíčně splácet. Tři z deseti zadlužených Čechů podle průzkumu měsíčně splácí 2 500 až 5 000 korun, splátku mezi 1 000 a 2 500 korunami má čtvrtina lidí, kteří mají spotřebitelský úvěr.